Η αφρικανική σκόνη «πνίγει» την ατμόσφαιρα

Επέστρεψε στη νότια Ελλάδα και την Κρήτη η αφρικανική σκόνη -που δημιούργησε προβλήματα κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική πριν λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωτολογική Υπηρεσία η μεταφορά σκόνης ευνοείται τόσο σήμερα όσο και αύριο Τρίτη. Όσον για τον καιρό, αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες -με τα φαινόμενα στα δυτικά και τα βόρεια να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Αφρικανική σκόνη και αιωρούμενα σωματίδια

Σύμφωνα πάντα με την ΕΜΥ η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 θα ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, θα υπάρχει σημαντική θολότητα στην ατμόσφαιρα ενώ θα περιορίζεται σημαντικά και η οριζόντια ορατότητα.

Η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά το απόγευμα, αλλά η ατμόσφαιρα αναμένεται να καθαρίσει από την Τρίτη και μετά, όπως διευκρινίζει.

Συστάσεις από την περιφέρεια Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου: «Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Επίσης για τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα».

Κλειστά σχολεία

Η Δημοτική Αρχή Οροπεδίου Λασιθίου αποφάσισε να μη λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία της περιοχής. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της “κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα 26 Μαρτίου όλα τα σχολεία του Δήμου, λόγω των αναμενόμενων εκτάκτων, ακραίων, καιρικών φαινομένων που περιλαμβάνουν την συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 άνω του ορίου των 50 Mg/m3”.

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, αλλά και του δήμου Χανίων, καθώς και τα σχολεία στον Άγιο Νικόλαο, τη Σητεία και την Ιεράπετρα.

Τι λένε οι ειδικοί για το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης

Οι ειδικοί, δεν δείχνουν πάντως να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της σκόνης στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς όπως σημειώνουν τα σωματίδια βρίσκονται ψηλά στον αέρα και δημιουργούν κυρίως ένα οπτικό φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης, «κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάρτιο, ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα, μέσω των ατμοσφαιρικών συστημάτων», προσθέτοντας ότι «σήμερα οι ποσότητες της σκόνης είναι πολύ μεγάλες».

Περισσότερο “οπτικό” φαινόμενο

Όπως διευκρινίζει, «η σκόνη αυτή δεν είναι πολύ κοντά στο έδαφος και έχει πολλά σωματίδια που είναι μεγάλα, αλλά λιγότερο επικίνδυνα», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «το σημερινό φαινόμενο δεν είναι το ίδιο, όπως με τους ρύπους από τα τζάκια».

«Σύμφωνα με τις μετρήσεις από το δίκτυο “Αιθέρας”, το οποίο είναι ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων, οι τιμές είναι μεν αυξημένες, αλλά εντός των ορίων που έχουν θεσπιστεί». Όποτε, «υπάρχει μία επιβάρυνση, αλλά η βασική ποσότητα των σωματιδίων είναι ψηλά στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος φθάνει μόνο ένα ποσοστό». Έτσι, «είναι περισσότερο ένα οπτικό φαινόμενο, με την έννοια ότι δημιουργεί μία σκιά, παρά κάτι το οποίο φθάνει στο επίπεδο που ζούμε εμείς», καταλήγει ο κ. Καζαντζίδης.

Ο καιρός για σήμερα Δευτέρα:

 

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα έχουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ και από τα δυτικά.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.Αναμένεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και ευνοείται η μεταφορά σκόνης.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το πρωί στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, μέχρι το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και κατά διαστήματα στη Θράκη. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τα δυτικά.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και πιθανόν και στις υπόλοιπες περιοχές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν .

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια, 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές στα δυτικά και βόρεια με βαθμιαία εξασθένηση. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες με βαθμιαία εξασθένηση.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες από το βράδυ κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση τη νύχτα.

Θερμοκρασια: Από 14 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια με βαθμιαία εξασθένηση.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες μέχρι το πρωί κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Για αύριο Τρίτη 27-03-2018

Καιρός: Αρχικά στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά. Βελτίωση το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές η μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης στα ανατολικά.

Άνεμοι: Αό δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα νοτιοανατολικοί με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση από τα ανατολικά.

 

Loading