ΑΧΕΠΑ: «Ξηλώνουν» κόσμο χωρίς υπηρ. συμβούλια

Ρεπορτάζ: Κλεόβουλος Χατζηβασιλείου

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης «ξηλώνουν» νοσηλευτικό προσωπικό χωρίς προηγουμένως να υπάρχει έγκριση από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια καταγγέλλει στο «p» η κυρία Ελένη Μπακιρλή, εκλεγμένη στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

Οι ανακατατάξεις που επιχειρεί ο διοικητής του νοσοκομείου στις διοικητικές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού έχει προκαλέσει έντονη διαμάχη τις τελευταίες ημέρες. Οι νοσηλευτές καταγγέλλουν πως οι αλλαγές που δρομολογεί η διοίκηση του νοσοκομείου είναι έωλες διότι έχουν γίνει χωρίς την απαραίτητη έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων.

Όπως μας εξηγεί η κυρία Μπακιρλή η απόφαση του διοικητή έχει προκαλέσει εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο εσωτερικό του νοσοκομείου φέρνοντας στην ουσία τον έναν εργαζόμενο απέναντι στον άλλον.

«Καταρχάς, για να τοποθετηθεί κάποιος σε μια θέση θα πρέπει να περάσει πρώτα από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Μέχρι τώρα ότι τοποθετήσεις γινόταν, γινόταν με απευθείας ανάθεση. Υπηρεσιακά συμβούλια έχουν να γίνουν πολλά χρόνια» σημειώνει.

Όπως εξηγεί ευνοημένοι ανεδείχθησαν όσοι συμμετείχαν στην διαδικασία αξιολόγησης, ενώ εκείνοι που αρνήθηκαν έχασαν στην ουσία τις θέσεις τους.

«Εμείς μάθαμε από την Διαύγεια για τις ανακατατάξεις».

«Δεν έχουμε κάποια ένσταση σε προσωπικό επίπεδο με τους συναδέλφους οι οποίοι μετακινήθηκαν σε αυτές τις θέσεις. Ίσα- ίσα πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή θίγει τόσο αυτούς που έφυγαν όσο και αυτούς οι οποίοι ήρθαν. Από την μια διώχνουν ανθρώπους χωρίς συγκεκριμένη αιτιολόγηση, και από την άλλη τοποθετούνται άτομα τα οποία δεν τους δίνεις την δυνατότητα να αξιολογηθούν μέσω της εξέτασης των φακέλων τους», συμπληρώνει η κυρία Μπακιρλή.

Και συνεχίζει: «Ουσιαστικά όλες οι διοικήσεις μέχρι τώρα αυτό έκαναν. Θέλουν να προσαρμόσουν την δημόσια διοίκηση στις επιταγές που έρχονται από πάνω». Μάλιστα καταγγέλλει πως:  «Τα μαγειρεία όπως και η καθαριότητα ανήκουν σε ιδιώτη. Πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, επειδή μια μερίδα των εργαζομένων ανήκουν σε ιδιώτη απολύθηκαν όσες τραπεζοκόμες ήταν άνω των 25».

Βάρδια ακόμα και με… μηδέν κρεβάτια

Σύμφωνα πάντα με την κυρία Μπακιρλή το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τις ανακατατάξεις του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά με τα προβλήματα που υπάρχουν στις εφημερίες εξαιτίας και των μη διαθέσιμων κρεβατιών. Το γεγονός αυτό φαίνεται να οδηγεί σε μετακινήσεις ασθενών από κλινική σε κλινική.

«Το πρόβλημα είναι ότι όταν ξεκινάμε εφημερία, πρέπει να δηλώσουμε τα κρεβάτια που είναι διαθέσιμα στις κλινικές. Έχει τύχει πάρα πολλές φορές να ξεκινήσουμε την βάρδια με μηδέν κρεβάτια. Το θέμα είναι ότι για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών έχει τύχει να μπουν και ράντζα. Πολλές φορές δε αναγκαζόμαστε και φιλοξενούμε περιστατικά σε διαφορετικές κλινικές από αυτές που ανήκει. Ως αποτέλεσμα φυσικά αυτού μέσα στο νοσοκομείο επικρατεί ένα χάος το οποίο ο νοσηλευτής καλείται να αντιμετωπίσει».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κυρία Μπακιρλή τα κρεβάτια τα οποία διαθέτει το νοσοκομείο δεν επαρκούν για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των σημερινών νοσοκομείων, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν ολοένα και περισσότερα περιστατικά.

Loading