Την Αίγινα επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με επικεφαλής την Γ. Αγγελοπούλου

Την Αίγινα, το ιστορικό νησί του Σαρωνικού που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

«Βρίσκομαι σήμερα στην Αίγινα, στο νησί που γράφτηκαν λαμπρές σελίδες του σπουδαίου αγώνα για την θεμελίωση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Είχα την ευκαιρία να δω από κοντά την ιστορική Μητρόπολη, με το ξύλινο στασίδι του Καποδίστρια, του αγνού πατριώτη που σφράγισε τον αγώνα για την ελευθερία. Αλλά και το Κυβερνείο, στο οποίο στεγάστηκε και εργάστηκε η πρώτη κυβέρνηση της Ελληνικής Πολιτείας» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Στα 200 αυτά χρόνια της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας έχουν συμβεί τόσα πολλά. Τόσες εξάρσεις πατριωτισμού και γενναιότητας που κατέστησαν δυνατό αυτό το «εμείς» που σήμερα θεωρούμε δεδομένο. Είμαστε η συνέχεια των προγόνων μας, των αγώνων τους, της δύναμης και της αντοχής τους».

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο του νησιού με τον δήμαρχο Αίγινας Γιάννη Ζορμπά και τον επικεφαλής της Επιτροπής του Δήμου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, Μανώλη Κοττάκη. «Η μοίρα το έφερε έτσι ώστε, παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς, να ορκιστεί εδώ ο Ιωάννης Καποδίστριας. Εδώ να κόψει τον «φοίνικα», το νόμισμα του Ελληνικού Κράτους, εδώ να ιδρύσει το ορφανοτροφείο, την Εθνική Τράπεζα, το αλληλοδιδακτικό σχολείο. Η μοίρα το έφερε έτσι, ώστε στην Αίγινα να τεθούν τα θεμέλια για την πνευματική αναγέννηση της νεότερης Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Κοττάκης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αίγινας επέμεινε ιδιαίτερα στο ρόλο που διαδραμάτισαν πολλοί Αιγινήτες στις μάχες της Επανάστασης του 1821. «Στην μεγάλη ιστορία του τόπου μας, στην κληρονομιά του νησιού μας, συμπεριλαμβάνεται και η συμβολή των Αιγινητών που πολέμησαν το 1821» ανέφερε, μνημονεύοντας τον Γεώργιο Τσελεπή και τον Κυριάκο Μούρτζη, οι οποίοι «μαζί με πολλούς άλλους που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε το σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο του ναού της Αφαίας, ενώ ξεναγήθηκε στην Μητρόπολη του νησιού από τον Πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη, εφημέριο του Ναού.

H πρόεδρος της Επιτροπής επισκέφθηκε επίσης το ιστορικό Κυβερνείο, την πρώτη οικία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι μια από τις δράσεις που σχεδιάζει ο Δήμος Αίγινας, με αφορμή τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, είναι η ψηφιακή αναπαράσταση και απεικόνιση του τρόπου διακυβέρνησης του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Η πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να εντάξει τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που θα διοργανώσει στο κοινό εθνικό ημερολόγιο για τον εορτασμό της επετείου, ενώ έγινε επίσης συζήτηση για το ενδεχόμενο να κατατεθούν στην Επιτροπή, ακόμη και τώρα, προτάσεις του Δήμου για δράσεις για την επέτειο των 200 χρόνων.

«Το 2021, μπαίνουμε στον τρίτο αιώνα της ιστορίας του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους που θεμελίωσαν οι πρόγονοί μας με την Επανάσταση. Όλη αυτή η ιστορία των 200 χρόνων αποτελεί κτήμα όλων μας. Οι νίκες και οι ήττες, οι θρίαμβοι και οι ματαιώσεις συγκροτούν την δική μας διαδρομή. Μια διαδρομή την οποία σφράγισε εδώ στην Αίγινα ο Καποδίστριας» σημείωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Επιτροπής.

Αύριο μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Καστελόριζο.

©Πηγή: amna.gr

Loading