Θεσσαλονίκη: Προβολή οπτικοακουστικού υλικού με τίτλο «Επιθυμία Ελευθερίας» στο Βασιλικό Θέατρο, παρούσα η Αγγελοπούλου (pics)

Εκτός από την εκδήλωση στο Δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου, για την εθελοντική αιμοδοσία, η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη παρέστη και στην “Επιθυμία Ελευθερίας”, που προβλήθηκε στην πρόσοψη του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

   Η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” παρακολούθησε το βράδυ της Κυριακής την προβολή, διάρκειας 18 λεπτών, στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης της Επιτροπής.

Όπως ήταν προγραμματισμένο, προβλήθηκε ταυτόχρονα, στις όψεις χαρακτηριστικών εμβληματικών κτιρίων, που αποτελούν σήμα κατατεθέν 18 πόλεων, με την τεχνική του projection mapping .

Πρόκειται δηλαδή για οπτικοποιημένη αφήγηση του αγώνα του 1821, μέσα από έργα τέχνης που αφιερώθηκαν σε αυτόν.

   Εκτός από την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, οι προβολές συνδέονται και με στοιχεία από τη νεότερη ιστορίας της κάθε πόλης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα projection mapping που έχει λάβει χώρα ποτέ στην ελληνική επικράτεια, τη στιγμή που η δημιουργία του καλλιτεχνικού αφηγήματος του υλικού και η προσαρμογή του στα κτίρια έγινε από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων, της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC TIE Lab).

   «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνονται ταυτόχρονες προβολές σε δεκαοκτώ εμβληματικά κτίρια, σε δεκαοκτώ πόλεις. Σαράντα χαρισματικοί φοιτητές και τεχνικοί έφτιαξαν αυτό το πρόγραμμα», τόνισε η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

   Η πρόεδρος της επιτροπής, σχολιάζοντας το θέμα της προβολής, επεσήμανε ότι με τη συνδρομή της τεχνολογίας, χειρόγραφα από πίνακες «αποκτούν κίνηση» και μέσα από σκηνοθεσία και μουσική, που είναι γραμμένη για τη συγκεκριμένη περίσταση, συμπληρώνοντας:

   «Θα θέλαμε να πάμε σε παραπάνω πόλεις αλλά δεν υπήρχαν περισσότεροι προτζέκτορες. Υμνεί την ιστορία μας, σε κάθε πόλη αφιερώνει και λίγα λεπτά στην ιστορία της πόλης. Ελπίζουμε, να γίνει μια αρχή η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας και η τεχνολογία να μας πηγαίνουν και σε άλλα επίπεδα».

   Στην προβολή στη συμπρωτεύουσα παρέστησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Δημήτρης Κούβελας και Σάββας Αναστασιάδης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη,, η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Μαρία Αντώνιου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, η πρόεδρος του Καυτανζογλείου Σταδίου Καλυψώ Γούλα και ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας.

   Τέλος, οι πόλεις στις οποίες προγραμματίστηκε η δράση, παράλληλα με τη Θεσσαλονίκη, είναι σε Αθήνα (κτίριο της Βουλής των Ελλήνων), Αλεξανδρούπολη (Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία),στο Ηράκλειο (κτίριο Περιφέρειας Κρήτης), Ιωάννινα (Δικαστικό Μέγαρο), Καλαμάτα (Εικαστικό Εργαστήρι – Κέντρο Τέχνης), Κέρκυρα (Παλαιό Δημαρχείο), Λαμία (Δημοτικό Θέατρο), Λάρισα (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς), Μεσολόγγι (Δημοτική Πινακοθήκη), Νάουσα (Δημαρχείο), Ναύπλιο (Δημαρχείο), Πειραιά (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), Ρόδο (Δημαρχείο), Σύρο (Θέατρο Απόλλων), Τρίπολη (Δικαστικό Μέγαρο), Χανιά (Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης) και στη Χίο (Τείχος του Κάστρου – Porta Maggiore).

Δείτε επίσης: Συνάντηση του Μπάιντεν με τη Βασίλισσα Ελισάβετ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading