Αθήνα – Συγκέντρωση ΕΕΔΥΕ και πορεία: “Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς” (pics)

Ολοκληρώθηκε με πορεία στις πρεσβείες του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην Αθήνα η συγκέντρωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό, μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ κυριάρχησε το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», ενώ στην πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ κυριάρχησε το σύνθημα «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Με ανάγνωση χαιρετισμού του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι άρχισε η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας.

Ο Μ. Τουμπάσι ευχαρίστησε «την ΕΕΔΥΕ και τα ταξικά σωματεία για την αταλάντευτη αλληλεγγύη τους στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης».

«Η επεκτατική αποικιακή ισραηλινή κατοχή πρέπει να τελειώσει. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει σε ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία για όλους τους ανθρώπους» τόνισε συμπληρώνοντας οτι «επιδιώκουμε μια δίκαιη λύση που θα επιτρέψει τόσο στους Παλαιστινίους όσο και στους Ισραηλινούς να ζήσουν σε συνθήκες καλής γειτονίας στα κυρίαρχα ανεξάρτητα κράτη τους, βάσει της αρχής της λύσης των δύο κρατών στα σύνορα πριν από το 1967 (σύμφωνα με τη διεθνή συναίνεση και τις αποφάσεις του ΟΗΕ). Αυτό περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων και το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων βάσει του ψηφίσματος 194 του ΟΗΕ».

«Ο λαός μας χρειάζεται την επείγουσα παρέμβαση της Διεθνούς Κοινότητας συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ώστε να σταματήσουν οι σφαγές των τελευταίων ημερών που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 140 παλαιστίνιων, μεταξύ των οποίων 39 παιδιών, να τερματιστεί η πολιορκία και βομβαρδισμός της Γάζας, όπως και οι εχθροπραξίες σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μαρουάν Τουμπάσι.

Ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη ανέλαβε την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση.

«Από το βήμα της σημερινής μας συγκέντρωσης καταδικάζουμε τη νέα σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, την επίθεση στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές, την ωμή βία και καταστολή, τις αεροπορικές επιθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες στη Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και οι “Συμφωνίες του Αβραάμ” με κράτη του Περσικού Κόλπου, με αμερικανική εποπτεία, φούσκωσε τα πανιά της ισραηλινής επιθετικότητας, που κλιμακώνει τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τον ξεριζωμό Παλαιστινίων από τις κατοικίες τους, την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη και τη θωράκιση της κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη» υπογράμμισε.

Κατήγγειλε την εγκληματική στάση των ΗΠΑ και ΕΕ, όπως τις χαρακτήρισε και επέρριψε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ «που στην ουσία καλύπτει τις δολοφονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, επιχειρώντας να εξισώσει προκλητικά τον θύτη και το θύμα, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και αναβαθμίζοντας διαρκώς τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές συνεργασίες, τις στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ».

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στον Παλαιστινιακό λαό. Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα του για Παλαιστίνη ελεύθερη στα όρια του 1967, με το λαό κυρίαρχο και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Απαιτούμε η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής από το 2015 για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους» συμπλήρωσε ο Γιώργος Λαμπράκης.

Για να συνεχίσει: «η επικίνδυνη πολιτική που εμπλέκει ολοένα βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, που σπέρνει απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα αμερικανοΝΑΤΟικές Βάσεις και υποδομές, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου στο εσωτερικό της χώρας μας και κλιμακώνει την επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, όπως δείχνουν τα αβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα και τονίζει το νομοσχέδιο-έκτρωμα που καταργεί το οχτάωρο και την Κυριακάτικη αργία, θεσμοθετεί το 10ωρο και την απλήρωτη δουλειά, που επιχειρεί να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία και να βάλει και άλλα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Το μαρτυρούν η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, στη συνοριογραμμή Ρωσίας – Ουκρανίας, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή, στη Β. Αφρική».

Ο Γιώργος Λαμπράκης πρόσθεσε ακόμα ότι η κυβέρνηση «αναλαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό της αστικής τάξης και των συμμάχων της, οδηγώντας το λαό μας στο πολεμικό σφαγείο. Οι ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν καμιά δουλειά σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Μέσα στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας γίνεται διαρκώς όλο και πιο επικίνδυνη η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οξύνεται ο ανταγωνισμός της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης. Εκδηλώνεται η τουρκική επιθετικότητα και παραβιάζονται ο θαλάσσιος και εναέριος χώρος, αμφισβητούνται τα σύνορα και οι συνθήκες που τα καθορίζουν.

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για να κρατήσουν πάση θυσία την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, είναι αδίστακτοι. Παίζουν με ανταλλάγματα και ξέρουμε καλά πως πίσω από τις διερευνητικές συνομιλίες, τις συζητήσεις για τα όποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στρώνεται το έδαφος για επώδυνους συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο βρώμικος ρόλος των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ γίνεται φανερός από τη διατήρηση της κατοχής μεγάλου μέρους της Κύπρου για 47 χρόνια, από τα διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό που είναι σε εξέλιξη» επισήμανε τονίζοντας «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Κυπριακό λαό, στην πάλη για μια Κύπρο ενιαία -ένα και όχι δύο κράτη- ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή οντότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες».

Επιπλέον, κάλεσε σε ισχυροποίηση του αγώνα και της λαϊκής πάλης για:

–Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

–Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.

–ΟΧΙ στην εγκατάσταση πυρηνικών στον ‘Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

–Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.

–Να σταματήσουν η ΝΑΤΟική άσκηση “Defender Europe” και όλες οι ασκήσεις που στοχεύουν στην περικύκλωση της Ρωσίας και σημαδεύουν άλλους λαούς.

–Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς.

–Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

–Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Δεν είναι ο ιμπεριαλισμός ανίκητος. Ανίκητοι είναι οι λαοί όταν αγωνίζονται για το δίκιο τους!

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή! Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» κατέληξε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, έκανε αναφορά στην επικίνδυνη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή και συμπλήρωσε: «Κρίκος σ’ αυτές τις εξελίξεις αποτελεί και το νέο έγκλημα σε βάρος των Παλαιστινίων από το κράτος-δολοφόνο Ισραήλ. Είναι ένα έγκλημα που γίνεται με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα καλύπτουν ανοιχτά την επιθετικότητα του Ισραήλ. Έχουν ευθύνη αλλά και συμβολή σ’ αυτήν την εξέλιξη».

Ακόμα τόνισε ότι διαμορφώνονται συνθήκες πολέμου στην περιοχή μας και επέρριψε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ «που με την στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, βάζουν πάνω απ’ όλα τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια».

Ο Χρήστος Χαλκιαδάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, στον χαιρετισμό του κάλεσε τους νέους της Ελλάδας να καταδικάσουν το “έγκλημακατά του παλαιστινιακού λαού.

Δείτε τις φωτο (από EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάμπης)

Δείτε επίσης: Δήμος Λαγκαδά: Συγκίνηση και μεγάλη συμμετοχή στη συμβολική δενδροφύτευση στο Κολχικό, για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού  

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading