Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 20 χρόνια του

Σε μια επετειακή διοργάνωση σαν το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ΦΝΘ), που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 ως τις 11 Μαρτίου, χωρούν σχεδόν 200 ταινίες ‐ καταγραφές της σύγχρονης διεθνούς πραγματικότητας, χωρούν όμως και… ταινίες εικονικής πραγματικότητας (VR/Virtual Reality), σπέσιαλ προβολές και μια… «εκτόξευση» στο διάστημα. Χωρούν επίσης… βιβλία και ανταλλαγές γνώσης, αφιέρωμα στο Ζαν-Μισέλ Μπασκιά (τον πρωτοποριακό αυτοδίδακτο καλλιτέχνη, που μέσα στη σύντομη ζωή του σφράγισε την αμερικάνικη και διεθνή σκηνή στη δεκαετία του ’80), συζητήσεις για τη λογοκρισία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, «χωρούν» και μουσικά ντοκιμαντέρ αλλά και οι προ… εικοσαετίας πρωταγωνιστές ταινιών (του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ).

Έτσι, στη φετινή επετειακή διοργάνωση, πέραν των σχεδόν 200 ταινιών ντοκιμαντέρ (μικρού και μεγάλου μήκους στο πλαίσιο του διαγωνιστικού τμήματος αλλά και των αφιερωμάτων), οι διοργανωτές προτείνουν και τα… «10 events του 20ού ΦΝΘ» που δεν πρέπει να χάσουμε:

-Διαγωνιστικό τμήμα με ντοκιμαντέρ VR / Virtual Reality

Για την εξασφάλιση μιας θέσης στον κόσμο της Εικονικής Πραγματικότητας, οι διοργανωτές προτείνουν στους θεατές να φορέσουν την …κάσκα και να αφεθούν στο ταξίδι στον κόσμο (στον εντυπωσιακό χώρο INVR-Virtual Reality Thessaloniki – Αριστοτέλους 6) σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ (2-11/3) με είσοδο 5 ευρώ.

-Στο διάστημα και πέρα

Για όσους αγωνιούν για τη θέση του…διάσημου διαπλανητικού διαστημόπλοιου Voyager, η απάντηση θα δοθεί διεξοδικά το Σάββατο 3 Μαρτίου, στις 20:00, στο Ολύμπιον, στην ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ “Το απώτατο σημείο της ανθρωπότητας” της Έμερ Ρέινολντς. Μετά την προβολή, ακολουθεί συζήτηση με τον πολυβραβευμένο διαστημικό επιστήμονα και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, σημαντικό στέλεχος της NASA, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε αποστολές προς όλους τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Η ταινία θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες στις 26 Απριλίου 2018 από την εταιρεία διανομής Filmtrade.

-De(re)constructing Legends

Πώς επανακατασκευάζονται, πώς επανα-αποδομούνται οι μύθοι; Η Ευρώπη, 30 χρόνια μετα τον πρόωρο θάνατο του Μπασκιά, επαν-ανακαλύπτει το έργο του. Μια πρόσφατη εκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους απο 250.000 επισκέπτες. Η ίδια έκθεση συνεχίζεται ως τον ερχόμενο Μαίο στη Φραγκφούρτη… Το φίλμ “Boom For Real, The Late Teenage Years of Jean-Michel Basquiat” της Σάρα Ντράιβερ, θα προβληθεί στο “Ολύμπιον” στις 4/3 στις 20.30) . Η 62χρονη δημιουργός του, Σάρα Ντράιβερ -σύντροφος του Τζέιμς Τζάρμους – επανέρχεται επτά χρόνια μετά τη ρετροσπεκτίβα που διοργάνωσε το φεστιβάλ προς τιμή της το 2011 και …μια μέρα πριν – στις 3/3, στις 17:00, σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – συζητά με τον Dennis Lim, δημοσιογράφο και διευθυντή προγράμματος στο Film Society του Lincoln Center της Νέας Υόρκης, για τον επιδραστικό Αμερικανό ζωγράφο με τη σύντομη ζωή (1960-1988) και το μεγάλο ταλέντο.

-Ex Libris Crossing – Ανταλλαγή βιβλίων & συζήτηση

Ένα …”book crossing event” προετοιμάζεται στην Αποθήκη Γ’ για το Σάββατο 10 Μαρτίου, στις 18:45. Οι ανταλλαγές βιβλίων και η συζήτηση με τον Γιάννη Τροχόπουλο, επικεφαλής του οργανισμού «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», θα ακολουθήσουν την προβολή της ταινίας “Ex Libris: The New York Public Library” του πρωτοπόρου Frederick Wiseman (10/3, στις 15.00, αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη).

-Στο περίεργο σύμπαν των Lucien Castaing-Taylor και Verena Paravel

Το έργο των Lucien Castaing-Taylor και Verena Paravel παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο σύνολό του στο αφιέρωμα του 20ού Φεστιβάλ (Παρασκευή 9 Μαρτίου, στις 13:00, στην Αποθήκη Γ’). Τη συζήτηση με τους “διαφορετικούς” κινηματογραφιστές θα συντονίσει η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη.

-Πού σταματά η λογοκρισία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης;

Tι μπορεί να θεωρηθεί «επικίνδυνο περιεχόμενο» στην εποχή της πολιτικής ορθότητας και του lobbying; Η απάντηση δίνεται στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “The Cleaners”, που συντάραξε το Φεστιβάλ του Σάντανς. Με αφορμή το ντοκιμαντέρ προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, στις 12:00, στην Αποθήκη Γ’ συζήτηση με τον σκηνοθέτη Χανς Μπλοκ και τους Γιάννη Ιωαννίδη, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Άρη Δημοκίδη, αρχισυντάκτη του LIFO.GR και Μιχάλη Μπλέτσα, Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT και έναν εκ των εφευρετών του υπολογιστή των 100 δολαρίων.

-Ντοκιμαντέρ και ήρωες 20 χρόνια μετά

Πού βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές δύο υπέροχων ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στο 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης; Στην επετειακή 20ή διοργάνωση θα παραβρεθούν για να αφηγηθούν τις προσωπικές τους ιστορίες, είκοσι χρόνια μετά, οι ήρωες των ντοκιμαντέρ “Νυχτολούλουδα” του Νίκου Γραμματικού (9/3, 20.00, Παύλος Ζάννας) και “Στο σπίτι του πατέρα μου” της Φάτιμα Τζέμπλι Ουαζάνι (8/3, 17.00, Παύλος Ζάννας).

-Μαραθώνιος μουσικών ντοκιμαντέρ: Ξενυχτάμε με μουσική

Ολονύκτιος μουσικός σινε-μαραθώνιος με αγαπημένα μουσικά ντοκιμαντέρ που έχουν κάνει αίσθηση τα τελευταία χρόνια προγραμματίζεται για την Παρασκευή 9 Μαρτίου, στο “Ολύμπιον”. Θα προβληθούν αγαπημένα μουσικά ντοκιμαντέρ που έχουν κάνει αίσθηση τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading