Στο ΣτΕ η νομιμότητα του Προεδρικού Διατάγματος για το Ελληνικό

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που καλείται να αποφασίσει για την νομιμότητα ή μη του προεδρικού διατάγματος που αφορά στο μεγάλο έργο του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εισήλθε στην ουσία του θέματος, και η συνεδρίαση-κεκλεισμένων των θυρών- ήταν ενημερωτική επί του θέματος. Προσεχώς αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες συνεδριάσεις.

Το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά

Υπενθυμίζεται πως το επίμαχο σχέδιο προεδρικού διατάγματος προβλέπει μεταξύ άλλων οτι το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, που αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, έπειτα από ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

…Και η ανάπτυξη του Μητροπολιτικού πόλου

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 2.700.000 τ.μ. και  η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 35% του συνόλου της έκτασης. Στην περιοχή του παράκτιου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο σύνολο αυτής ορίζεται σε 15%, με την οποία εξασφαλίζεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου, μήκους ενός χιλιομέτρου και διευκολύνονται οι έξοδοι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής προς τη θάλασσα.

Η σημερινή συνεδρίαση

Κατά την σημερινή, πρώτη διευρυμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την επεξεργασία του   σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, για  την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής», συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων  φορέων.

Ενδεικτική της σημασίας που έχει η υπόθεση ήταν και η παρουσία  τριών διευθυντών του υπουργείου Ανάπτυξης .

Κατά την ενημέρωση των συμβούλων της Επικρατείας ανοίχτηκε μεγάλος χάρτης ο οποίος απεικόνιζε το μέλλον της έκτασης του Ελληνικού και τι πρόκειται να κατασκευαστεί. Η ενημέρωση των δικαστών διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρίου θα ορίσει τώρα την ημερομηνία της νέας διάσκεψης της Ολομέλειας  κεκλεισμένων των θυρών, στην οποία θα συμμετέχουν μόνο δικαστές.

Στις επόμενες διασκέψεις θα εξεταστεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από Συνταγματικής,  νομικής, περιβαλλοντικής, πολεοδομικής, αρχαιολογικής, κ.λπ. σκοπιάς.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος    έξι κτίρια-τοπόσημα θα έχουν ύψος έως τα 200 μέτρα, ενώ τα λοιπά ψηλά κτίρια που προβλέπονται κατ’ εξαίρεση δεν θα ξεπερνούν τα 50 μέτρα.

Κομβικό σημείο του σχεδίου διατάγματος είναι το άρθρο 7 στο οποίο  καθορίζονται    οι όροι για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι).  Σύμφωνα με το επίμαχο σχέδιο , το  ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, το οποίο αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ύστερα από ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

Ενώ, το  υφιστάμενο νεότερο μνημείο «Αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα)», εντάσσεται κατά το στάδιο έγκρισης της   πολεοδομικής μελέτης σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο, με χρήσεις πολιτισμού και τυχόν υπάρχοντα σε αυτό κτίσματα συνιστούν συνοδά κτίρια.

Loading