Σπυράκη, Καϊλή και Χρυσόγονος για την ανάπτυξη στην Κ. Μακεδονία

Ρεπορτάζ: Κλεόβουλος Χατζηβασιλείου

Κεντρικοί ομιλητές σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  ήταν οι ευρωβουλευτές, Μαρία Σπυράκη, Εύα Καϊλή και Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (26/1). Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι τρεις πολιτικοί, μέσω του βήματος, ανέλυσαν τους πιθανούς τρόπους, που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των οποίων μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας να αναπτυχθεί οικονομικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθένας τους ανέλυσε τόσο τα ήδη υπάρχοντα κονδύλια που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, όσο και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει συνολικά κάθε περιφέρεια προκειμένου να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερες επιχορηγήσεις για να αναπτύξει τις επιχειρηματικές και ερευνητικές της δράσεις.

Σπυράκη: “Το σχέδιο Γιούνκερ αποτελεί το success story της ΕΕ”

Πρώτη στο βήμα, ανέβηκε η Μαρία Σπυράκη. Στην ομιλία της, αναφέρθηκε στους τρεις τρόπους οι οποίοι σύμφωνα με την ίδια, δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης στη χώρα. Πρώτο βασικό εργαλείο αποτελεί το περίφημο «ΕΣΠΑ», ενώ δεύτερο στη σειρά έρχεται το σχέδιο Γιούνκερ, το οποίο χαρακτήρισε ως success story της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τρίτο είναι ειδικότερα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας.

Παράλληλη αναφορά έγινε και στην επένδυση της Fraport: «Εδώ η Fraport στο μεγάλο πρόγραμμα το οποίο έχει δώσει για την αναμόρφωση των περιφερειακών αεροδρομίων έχει πάρει χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) αλλά μένουμε μόνο εκεί. Και μένουμε εκεί για δύο πολύ σοβαρούς λόγους.

Ο ένας λόγος είναι ότι δεν είχαμε καμία επένδυση μεγάλης κλίμακας από την Κεντρική Μακεδονία η οποία θα μπορούσε να αναζητήσει απευθείας ή και εμμέσως, μέσα δηλαδή από το γραφείο της Αθήνας,  χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ. Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι τουλάχιστον οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα στη χρηματοδότησή τους με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που δεσμεύονται από τις τράπεζες από το ΕΤΣΕ να μην έχει φτάσει στους τελικούς αποδέκτες».

Στο τέλος της ομιλίας της, η Μαρία Σπυράκη ανανέωσε το ραντεβού της στη Θεσσαλονίκη για τις 31/5 που θα επισκεφθεί την πόλη η επίτροπος για θέματα ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας Μαρίγια Γκαμπριέλ.

Καϊλή: “Η Ευρώπη χαράσσει ήδη τη στρατηγική της για την επόμενη δεκαετία”

Η Εύα Καϊλή από την πλευρά της, άρτι αφιχθείσα από το Νταβός όπου διεξήχθη πρόσφατα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έκανε λόγο για την συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη ως προς την στρατηγική χάραξης του πλάνου της επόμενης δεκαετίας, κάτι το οποίο δεν είναι συνηθισμένο, καθώς όπως ισχυρίστηκε συζητήσεις γίνονται συνήθως μόνο για την επόμενη πενταετία. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι μέσω της εμπειρίας της ως προέδρου της επιτροπής επιστήμης και τεχνολογίας «ανακάλυψε» ότι περίπου 15 χώρες, δηλαδή περίπου οι μισές, λαμβάνουν το 95,5% των χρηματοδοτήσεων για την έρευνα και την ανάπτυξη.

Η αιτία του φαινομένου αποδίδεται σύμφωνα με την ίδια στο γεγονός ότι «η Ελλάδα βασίζεται πλήρως στην Ευρώπη. Χωρίς την στήριξη της Ευρώπης ούτε έρευνα ούτε καινοτομία μπορεί να υπάρξει. Κάποιες φορές αποτυγχάνουμε να πάρουμε ένα πρόγραμμα επειδή νομίζουμε ότι είμαστε μπροστά, αλλά στο εξωτερικό (σσ αναφορά τεχνολογικών καινοτομιών στην Ευρώπη) έχουν αναπτυχθεί τόσο οι τεχνολογίες, που εδώ οι προτάσεις μας ακόμα δεν είναι, στο επίπεδο που θα μπορούσαμε να κερδίσουμε όλους τους διαγωνισμούς» .

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στο καυτό θέμα των ημερών, που δεν είναι άλλο από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. «Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε εθνική γραμμή και θα το ξεπεράσουμε. Γιατί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αυτό που διαπιστώνουμε στην Ευρώπη είναι ότι όλοι έχουν μια γραμμή. Εμείς δεν δικαιούμαστε να μην έχουμε και εμπλεκόμαστε σε μικροπολιτικές».

Χρυσόγονος: «Αθηνοκεντρικό» το ελληνικό κράτος  

Τρίτος ομιλητής στην εκδήλωση, ήταν ο Κωνσταντίνος Χρυσογόνος. Ο ίδιος, κατήγγειλε μέσω του βήματος, το χάσμα που χωρίζει την Κεντρική Μακεδονία με την υπόλοιπη Ελλάδα και ιδιαίτερα την Περιφέρεια Αττικής. Χαρακτήρισε το ελληνικό κράτος «αθηνοκεντρικό», πράγμα που έχει ως συνέπεια σταδιακά η Περιφέρεια οικονομικά αλλά και πληθυσμιακά να συρρικνώνεται σε βαθμό εθνικά μη βιώσιμο.

Μάλιστα παρέθεσε στοιχεία οικονομικά και πληθυσμιακά τα οποία, χαρακτήρισε ιστορικά πρωτοφανή. Μάλιστα έφερε ως αντιπαραβολή το παράδειγμα της Γερμανίας. Τέλος, δήλωσε ότι για να αναπτυχθεί η περιοχή αλλά και γενικά η χώρα απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας, αποδόμηση πελατειακού συστήματος καθώς και αναδόμηση του κράτους σε μια κατεύθυνση πιο φιλική για επιχειρηματικότητα, επενδύσεις και κατά συνέπεια την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Loading