Μνημείο Σφουγγαράδων ως φόρος τιμής στα Αντικύθηρα

Μνημείο Σφουγγαράδων στα Αντικύθηρα ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο ως φόρο τιμής για τους σφουγγαράδες που ανέσυραν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της χώρας.

Συγκεκριμένα, κατόπιν εισήγησης του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και δήμου Κυθήρων, για την διενέργεια καλλιτεχνικού διαγωνισμού και δημιουργίας μνημείου, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως αυτό αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους σφουγγαράδες και τις προσπάθειες που έκαναν για την ανεύρεση, ανέλκυση και προώθηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Η διαδικασία διαγωνισμού

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι το θέμα του διαγωνισμού θα είναι ελεύθερο αλλά θα πρέπει να συνάδει με το ύφος και το χαρακτήρα των τοπικών μορφολογικών συνθηκών όπως επίσης να εντάσσεται στον περιβάλλοντα χώρο έχοντας πάντα κατά νου τα πρωτογενή υλικά των ευρημάτων.

Τέλος, το είδος των υλικών θα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας με την καλύτερη δυνατή αντοχή για να είναι σε θέση να αντέχει τις συνθήκες του περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή η οποία πλήττεται από δυνατούς ανέμους αλλά και έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Loading