Κωνσταντίνος Δασκαλάκης :Ο άνθρωπος που έλυσε τον γρίφο του Νας

Ο άνθρωπος που έλυσε μετά από πολλά χρόνια τον γρίφο του Νας, είναι Έλληνας. Λέγεται Κωνσταντίνος Δασκαλάκης και αποτελεί ένα από τα πιο φωτεινά μυαλά παγκοσμίως στον τομέα των θετικών επιστημών.

Στα 27 του μόλις χρόνια, ο Έλληνας μαθηματικός κατάφερε να λύσει έναν μαθηματικό γρίφο, τον οποίο εκατομμύρια μαθηματικοί από όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να τον λύσουν επί 60 συναπτά έτη, χωρίς επιτυχία.

Μάλιστα ο γρίφος δεν είχε τεθεί από κάποιον απλό μαθηματικό αλλά από τον Νομπελίστα οικονομολόγο, Τζον Φ. Νας, πτυχές της ζωής του οποίου μεταφέρθηκαν και στον κινηματογράφο μέσα από την ταινία «Ένας υπέροχος άνθρωπος».

Ποιος ήταν ο γρίφος του Νας

Τι έκανε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Το «θεώρημα του Νας» είναι μια θεωρητική έννοια ενός παιχνιδιού, που περιλαμβάνει δύο ή περισσότερους παίκτες. Κάθε παίκτης υποτίθεται ότι ξέρει τις στρατηγικές που φέρνουν την ισορροπία των άλλων παικτών. Αν κάθε παίκτης έχει μια επιλεγμένη στρατηγική, τότε κανένας δεν μπορεί να κερδίσει με το να αλλάξει την στρατηγική του, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες, διατηρούν αναλλοίωτη την δική τους. Οι εναλλαγές των στρατηγικών και το αντίστοιχο κέρδος από αυτές αποτελούν το θεώρημα του Νας.

Με απλά λόγια, ο γρίφος αυτός έγινε δημοφιλής στην κοινότητα των μαθηματικών, επειδή χωρίς να το καταλάβουμε εφαρμόζεται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας.

Με την επίλυσή του, θα μπορούσε να προβλεφθεί το τι γίνεται όταν πολλοί άνθρωποι ή οργανισμοί παίρνουν αποφάσεις ταυτόχρονα την στιγμή που η απόφαση του καθενός στηρίζεται στην απόφαση των υπολοίπων.

Ο ρόλος του υπολογιστή που κράσαρε

Για να τον λύσει ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, χρειάστηκε να συμβεί ένα απρόοπτο. Να κολλήσει ο υπολογιστής του. Δηλαδή για να μιλήσουμε και στη γλώσσα των προγραμματιστών, να κρασάρει. «Σε ότι και αν κάνεις υπάρχει πάντα ο παράγων τύχη, αλλά σε ένα μικρό ποσοστό. Ένα κομμάτι της απόδειξης, για τον γρίφο του Νας το σκέφτηκα σπίτι, όταν ο υπολογιστής μου κράσαρε και περίμενα να ανοίξει. Αν δούλευε ο υπολογιστής μπορεί το θέμα να μην προχωρούσε, αλλά από ένα σημείο και έπειτα ξέραμε ότι θα το λύσουμε.

Νιώσαμε απόλυτο δέος γι’ αυτό που μπορούσε να συμβεί, διότι ένιωσα πως ήρθα σε επαφή και σε αρμονία με το σύμπαν», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Δασκαλάκης σε παλιότερη συνέντευξή του.

Τέλειωσε το Μετσόβιο με 9,98 στα 10

Να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπόλογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με 9,98 στα 10 και έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Μπέρκελεϊ πριν τον προσλάβει η Microsoft.

Loading