Θεσσαλονίκη: Αθώος ο Παπαγεωργόπουλος και έξι κατηγορούμενοι

Αθώος κρίθηκε από το Tριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μαζί με έξι ακόμη κατηγορούμενους για την υπόθεση των ειδικών εντολών του κεντρικού δήμου της πόλης. Η αθώωσή τους, μάλιστα, είχε διαφανεί από τις προηγούμενες ημέρες, καθώς αυτήν προέβλεπε η πρόταση του εισαγγελέα.

Πέραν του τέως Δημάρχου, κατηγορούμενοι ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αναστάσιος Γερογιάννης, ένας προϊστάμενος της Ταμειακής Υπηρεσίας, δύο προϊσταμένες του Τμήματος Εξόδων, ένας διαχειριστής πληρωμών, καθώς και μια διαχειρίστρια της παγίας προκαταβολής και αρμόδια για τις πληρωμές ειδικών.

Τι προέβλεπε η δικογραφία

Όπως ανέφερε η δικογραφία της υπόθεσης, ο κ. Παπαγεωργόπουλος και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είχαν την υποχρέωση να μην εκταμιεύουν χρήματα από το ταμείο του δήμου χωρίς νόμιμο τίτλο πληρωμής, όπως είναι το χρηματικό ένταλμα.

Παρ’ όλα αυτά, προχώρησαν στην έκδοση ειδικών εντολών συνολικού ποσού 947.000 ευρώ, από το 1998 έως και το 2007. Και αυτό, μολονότι γνώριζαν ότι υφίστατο βλάβη η περιουσία του Δήμου προς όφελος των πιστωτών.

Βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος, ο κ. Παπαγεωργόπουλος «δεν τους ανακάλεσε από τα καθήκοντά τους, παρότι γνώριζε ότι προέβαιναν κατ’ εξακολούθηση στην έκδοση ειδικών εντολών». Μάλιστα, σε άλλο σημείο του βουλεύματος αναφερόταν, ότι οι προϊστάμενοι τον ενημέρωναν κάθε φορά για το προδήλως παράνομο της πληρωμής χρημάτων».

Συχνό φαινόμενο

Ο εισαγγελέας που ζήτησε την αθωότητα του τέως δημάρχου, πάντως, είχε αναφέρει πως η έκδοση ειδικών εντολών ήταν πολύ συχνό φαινόμενο στο δήμο ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του οι «φτερωτός γιατρός».

Δέχθηκε, πάντως, ότι το έλλειμμα ανερχόταν σε 111.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να προκύπτει ζημιά στην περιουσία του δήμου. Από τις καταθέσεις των μαρτύρων, όπως εξήγησε, φαίνεται πως το ποσό αφορούσε έργα και υπηρεσίας που είχαν πραγματοποιηθεί.

Loading