Ερυθρός Σταυρός: Το τελεσίγραφο και ο κρίσιμος Μάρτιος!

Του ειδικού συνεργάτη

Εν αναμονή της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναφορικά με το αίτημα που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας για την αντικατάσταση της τωρινής διοίκησης βρίσκονται στον Ερυθρό Σταυρό, όπως πληροφορείται το politik.gr. Άλλωστε εάν δεν υπάρξει βελτίωση της τωρινής κατάστασης, μέχρι και τις 8 Μαρτίου τότε θα ανασταλεί η λειτουργία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Πριν από μερικές εβδομάδες το υπουργείο Υγείας κατέθεσε αίτηση για αντικατάσταση της προσωρινής διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού, η οποία τοποθετήθηκε για πρώτη φορά το 2014 αντικαθιστώντας τη διοίκηση Ανδρέα Μαρτίνη. Στόχος της τότε διοίκησης, με τις ευλογίες του τότε υπουργού Υγείας και της τότε διοίκησης, ήταν η κάθαρση στον Ερυθρό Σταυρό του συστήματος Μαρτίνη. Μία απόφαση η οποία είχε μπόλικο παρασκήνιο τραπεζικό, επιχειρηματικό και πολιτικό σύμφωνα με όσα ακούστηκαν κατά την ακρόαση του Ανδρέα Μαρτίνη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία το περασμένο καλοκαίρι. Από το 2014 η τωρινή διοίκηση έχει καταφέρει με διαδοχικές παρατάσεις που λαμβάνει από τη Δικαιοσύνη να παραμείνει στο τιμόνι του Ερυθρού Σταυρού με μικρές μόνο τροποποιήσεις.

Με τη μόνη διαφορά ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του Ερυθρού Σταυρού βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο. Το κλίμα είναι κάτι περισσότερο από πολεμικό. Σε βάρος της σημερινής διοίκησης έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες καταγγελίες από τις αντίπαλες πλευρές. Καταγγελίες που έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία του Ερυθρού Σταυρού και διάφορες ενέργειες. Κατά καιρούς μάλιστα κατατέθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης αιτήματα για αλλαγή της σημερινής διοίκησης με βάσει συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Μέχρι και σήμερα όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, καθώς το Δικαστήριο απέρριπτε τα αιτήματα και ανανέωνε τη θητεία της διοίκησης υπό τον πρόεδρο Αντώνη Αυγερινό.

Αυστηρή προθεσμία και προειδοποίηση

Τον Απρίλιο του 2017 στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού έφτασε μία επιστολή από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) Tataderou Konoe. Με αυτήν η Διεθνής Ομοσπονδία απέστειλε προς το ελληνικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού αυστηρό τελεσίγραφο. Συγκεκριμένα εάν μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβρη δεν γινόταν εκλογές και συμβιβασμός μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών τότε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα αποβάλλονταν από τη διεθνή ομοσπονδία. Κάτι πρωτοφανές για τον Ερυθρό Σταυρό και ντροπιαστικό για το ερυθροσταυριτικό κίνημα στη χώρα μας.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία αναστολής σύμφωνα με το άρθρο 4.2 του κανονισμού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου», προειδοποιώντας πως «εάν δεν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στον συμβιβασμό που περιγράφεται από την Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης, υπάρχει ο κίνδυνος να ανασταλεί η λειτουργία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το Διοικητικό Συμβούλιο στην 36η συνεδρίασή του τον Σεπτέμβριο του 2017», αναφέρονταν χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Στις αρχές Μαΐου η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης CMC της Διεθνούς Ομοσπονδίας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, κατέθεσε μία έκθεση αναφορικά με τον Ερυθρό Σταυρό. Σε αυτή γινόταν λόγος για «προβληματική κατάσταση» καθώς επίσης και για ρήγμα στην ακεραιότητα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Μπροστά στον κίνδυνο αποβολής το υπουργείο Υγείας παρενέβη, προκειμένου να βρεθεί λύση. Για το λόγο αυτό κατέθεσε τη συγκεκριμένη αίτηση για αλλαγή της προσωρινής διοίκησης στον Ερυθρό Σταυρό. Άλλωστε η Διεθνής Ομοσπονδία έχει δώσει τελεσίγραφο, αυστηρό και συγκεκριμένο. Εάν δεν επιλυθεί η κατάσταση μέχρι τις 8 Μαρτίου τότε θα αναστείλει τη λειτουργία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

140 χρόνια συνεχούς λειτουργίας αλλά κινδυνεύει

Να σημειωθεί ότι εδώ και 140 χρόνια ο Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει αδιάκοπα τη λειτουργία του. Ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877 και αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ενώ σήμερα αποτελεί μέρος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μη κυβερνητικό οργανισμό στην Ελλάδα με σύνθετο έργο που βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών. Οι βασικοί του σκοποί σε καιρό ειρήνης είναι η αρωγή και συμπαράσταση στα θύματα θεομηνιών και επιδημιών, καθώς και η αυτόνομη ή σε συνεργασία με το Κράτος και κοινωνικούς φορείς, ανθρωπιστική δραστηριότητα. Κατά καιρούς ο Ερυθρός Σταυρός έχει αποστείλει βοήθεια και σε χώρες του εξωτερικού σε συνεργασία με τους Εθνικούς Συλλόγους άλλων χωρών όταν κρίνεται αναγκαίο. Τυχόν αναστολή της λειτουργίας του θα αποτελέσει πλήγμα στην εικόνα της χώρας μας.

Loading