Θεσσαλονίκη: «Επανάσταση» δημάρχων για το Σκοπιανό

Επιμέλεια: Όλγα Στρίβα

Κάθετα αντίθετοι στο σφετερισμό του ονόματος «Μακεδονία» από το κρατίδιο των Σκοπίων δηλώνουν οι δήμαρχοι της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό και το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή στον Λευκό Πύργο.

Θέλοντας να δώσουν το στίγμα τους, ξεκαθαρίζουν με δηλώσεις και σχετικά δελτία Τύπου ότι η Μακεδονία είναι μία και φυσικά είναι Ελληνική. Κοινό σημείο αναφοράς η επισήμανση ότι ναι μεν το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων πρέπει να λυθεί ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να παραχαραχθεί η ιστορία και να θιγούν τόσο τα δίκαια της πατρίδας μας, όσο και η αδιαπραγμάτευτη ιστορικότητα της Μακεδονίας.

Την αρχή έκανε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας με ψήφισμα της, στο οποίο οι δήμαρχοι δηλώνουν ομόφωνα πως δεν πρόκειται να δεχθούν το κράτος των Σκοπίων να περιλαμβάνει στο όνομά του τον όρο «Μακεδονία».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση  ότι ως Έλληνες αναγνωρίζουν το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να επιδιώκει την εισαγωγή του στους διεθνείς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά καθιστούν σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν το σφετερισμό του ονόματος «Μακεδονία» από το κράτος των Σκοπίων. Διεμήνυσαν ακόμη πως ως Έλληνες Μακεδόνες, αισθάνονται την τιμή και την ευθύνη να μην επιτρέψουν την εξαφάνιση, κάτω από πολιτικές σκοπιμότητες, της ιστορικής, πολιτιστικής και εθνικής μας κληρονομιάς.

«Εκδήλωση πατριωτικής συνείδησης κάθε πολίτη»

Στην τοποθέτηση του για το «Σκοπιανό», ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ξεκαθάρισε ότι: «Δεν είναι εθνικισμός το να εκδηλώνεις την αγάπη σου για την πατρίδα σου». Η ΠΕΔ-ΚΜ, όπως είπε, έχει τη θέση και άποψη ότι «το να εκδηλώνεις την αγάπη σου για τον τόπο σου και την πατρίδα σου δεν είναι πατριδοκαπηλία και εθνικισμός, αλλά γνήσια εκδήλωση της πατριωτικής συνείδησης κάθε πολίτη». Επανέλαβε ότι η θέση και άποψη της ΠΕΔ-ΚΜ είναι ότι το γειτονικό κράτος δεν σεβάστηκε και δεν σέβεται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 1991 μέχρι σήμερα, τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά ούτε και την απόφαση του Βουκουρεστίου, αλλά πολύ περισσότερο δεν έχει σεβαστεί την ίδια την ενδιάμεση συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Σκοπιών υπό τους κ. Παπούλια και Τσερβενκόφσκι, επί κυβέρνησης Παπανδρέου».

Και συνεχίζει:  «Δεν πιστεύουμε ότι είναι μόνο το όνομα εκείνο που αποτελεί τη μόνη διαφορά μας με τα Σκόπια»,  συμπληρώνοντας ότι «από τη συμπεριφορά που εκδήλωσαν δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς, να δεχθούμε την ύπαρξη του ονόματος Μακεδονία ή παραγωγών του σε οποιαδήποτε ονομασία δική τους, διότι το όνομα είναι το μέσον για την εκδήλωση αλυτρωτισμού».

Επίσημη θέση έχει πάρει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με τον πρόεδρό της, Γεώργιο Πατούλη να δηλώνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση από την πάγια εθνική θέση, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια. Επίσης τονίζεται, ότι η διαχείριση του ζητήματος απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ενώ σημειώνεται πως σε αυτή την απόφαση δεν χωρά ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία.

«Σεβασμός στα δίκαια της πατρίδας μας»

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης:  «Στο ζήτημα της ονομασίας δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από την πάγια εθνική θέση, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από τα Σκόπια». Ανάλογη θέση εξέφρασε και στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνοντας πως στηρίζει διαχρονικά και με κάθε τρόπο τις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων για την επίλυση του σκοπιανού.

Η θέση του είναι πως με το γειτονικό κράτος πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία, η οποία θα σέβεται πρωτίστως τα δίκαια της πατρίδας μας, την ιστορικότητα του ονόματος Μακεδονία και θα είναι πλήρης. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την ονομασία του γειτονικού κράτους, θα πρέπει ρητώς να προβλεφθεί η άμεση παύση αλυτρωτικών συμπεριφορών, προπαγάνδας, παραχάραξης της Ιστορίας, χρήσης συμβόλων και ό,τι άλλο προσβάλλει τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Στήριξη στην πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του Συλλαλητηρίου της 21ης Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, πρόκειται να προτείνει στο επερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο η διοίκηση του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πέτρο Σούλα: «Το ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων συνιστά μείζον εθνικό ζήτημα και ολόκληρος ο ελληνικός λαός παρακολουθεί με έντονη αγωνία τις εξελίξεις, απαιτώντας η οριστική λύση να είναι ακλόνητα ευθυγραμμισμένη με την ιστορική πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από το ότι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι μία και είναι μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Αφουγκραζόμαστε την ανησυχία και την αγωνία όλων των Ελλήνων που για ακόμη μία φορά θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στους παραχαράκτες της ιστορίας που αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονικής γης».

«Κόντρα στην ψυχή η εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας»

Με τη σειρά του ο δήμαρχος δήμου Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, υπογραμμίζει ότι η εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας είναι κόντρα στην ψυχή, στη λογική και στο δίκαιο αναλογιζόμενος τους αγώνες των προγόνων μας που με κίνδυνο της ζωής τους στήριζαν τους Μακεδονομάχους σε διάφορα χωριά της περιοχής εκθειάζοντας άντρες ορόσημα για την ιστορία της πατρίδας όπως τον Παύλο Μελά και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αναφέρει δε πως την εξωτερική πολιτική την ασκεί η κυβέρνηση, ωστόσο ο λαός δικαιούται να εκφράσει τη βούλησή του.

Θέση για το μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων πήρε με ανακοίνωσή του και ο δήμαρχος Χαλκηδόνος Ιωάννης Τσουκνιδάς.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Θεωρούμε ότι η θέση της Ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών της 13ης Απριλίου του 1992. Να τηρηθούν, δηλαδή, από πλευράς των Σκοπίων, οι όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου 1991, προσφέροντας συνταγματικές και πολιτικές εγγυήσεις, περί συμμόρφωσης και αναγνώρισης ανεξάρτητου κράτους των Σκοπίων μόνο αν δεν υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» στην ονομασία του».

Συμπλήρωσε ακόμη πως: «Και αυτό όχι μόνο γιατί καταστρατηγούνται βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως γιατί υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από γεωπολιτικές και ιστορικές βάσεις της περιοχής των Βαλκανίων».

Ο δήμαρχος Χαλκηδόνας θεωρεί πως σύσσωμη η Κυβέρνηση οφείλει να θωρακίσει την εθνική μας ταυτότητα και να διασφαλίσει την εθνική συνοχή. Εάν υπάρξει η αναφορά του ονόματος Μακεδονία, είτε Βόρεια είτε Νέα, πιστεύουμε ότι η γείτονα χώρα θα σφετεριστεί την ενιαία αυτή ονομασία.

«Η Ελλάδα και η Μακεδονία είναι ενωμένες σε μια έννοια για πάντα»

Με ψήφισμα του το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης και ο δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας, καλούν την κυβέρνηση να μην αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα, το δημοτικό συμβούλιο θεωρεί ότι ο Δήμος Βόλβης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μακεδονικής γης, με μακραίωνη ιστορία, που αποδεικνύει σε κάθε εποχή, την άρρηκτη σχέση του με τον ελληνικό πολιτισμό υπενθυμίζοντας πως στα χώματα που χύθηκε αίμα, για να επανέλθει η Μακεδονία στη φυσική της κοιτίδα, η Ελλάδα και η Μακεδονία θα είναι ενωμένες σε μία έννοια για πάντα.

Δε διστάζει, μάλιστα, να καυτηριάσει τη στάση της γειτονικής κυβέρνησης που τα τελευταία χρόνια επιδόθηκε σε μια απαράδεκτη προσπάθεια «μακεδονοποίησης» της δημόσιας ζωής αλλάζοντας μέχρι και ονομασίες σε δημόσιους χώρους.

Παράλληλα, βέβαια, συμμερίζεται τη βούληση των συνδημοτών τους να συνεργαστούν με τους κατοίκους της γειτονικής χώρας τους οποίους εξάλλου φιλοξενούν και κάθε καλοκαίρι στην περιοχή τους, καλώντας όμως τα κόμματα να μην αποδεχθούν τον όρο «Μακεδονία» και κάθε παράγωγό του όπως και να αποτρέψουν τη δημιουργία πράξεων, που καλλιεργούν ιστορικά ψεύδη στο εξωτερικό και προσβάλλουν όλους εμάς τους Έλληνες Μακεδόνες.

 

Loading