Αφαίρεση στέγαστρου από πολύ γνωστά μαγαζιά του Κολωνακίου, με απόφαση του ΣτΕ

Αφαίρεση στέγαστρου από πολύ γνωστά μαγαζιά του Κολωνακίου, με απόφαση του ΣτΕ! Η αφαίρεση θα πρέπει να γίνει όπως αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, που υπερτερεί του συμφέροντος του επιχειρηματία -ιδιοκτήτη των καταστημάτων.

Τα στέγαστρα συγκεκριμένα θα πρέπει να αφαιρεθούν από δυο καταστήματα -καφετέριες που το μεν ένα βρίσκεται  στην πλατεία Κολωνακίου (πλατεία Φιλικής Εταιρείας) και το άλλο επί της οδού Τσακάλωφ (Κολωνάκι).

Παράλληλα το ΣτΕ με την απόφαση του απέρριψε  ως αβάσιμη την αίτηση αναστολής του επιχειρηματία που εκμεταλλευόταν τα δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (Cafe Peros + Colonaki Tops).

Την αφαίρεση των στεγάστρων είχε ζητήσει από τον επιχειρηματία ο Δήμος Αθηναίων, που αρχικά του είχε χορηγήσει άδεια για την τοποθέτηση του επί των κοινοχρήστων χώρων που του είχαν παραχωρηθεί  για τη λειτουργία των καταστημάτων του στην Πλατεία Κολωνακίου. Οι κατασκευές αυτές περιελάμβαναν «σκιάδια με σιδηρό σκελετό, κάλυψης 234 τ.μ. και ύψους 4.00 μ., στηριζόμενα επί υποστηλωμάτων πακτωμένων με αγκυρόβιδες σε θεμέλια από οπλισμένο σκυρόδεμα και από συρόμενα υαλόθυρα προς πλήρωση των ανοιγμάτων.

Αναστολή ζήτησε ο επιχειρηματίας

Ο επιχειρηματίας προσέφυγε στο ΣτΕ και ζητούσε να ανασταλεί προσωρινά η απόφαση του Δήμου Αθηναίων (του έδινε παράταση ενός μήνα για την αφαίρεση)  μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κυρίας αίτησης που παράλληλα έχει καταθέσει.

Στην  αίτηση αναστολής επικαλέσθηκε ότι για  την αφαίρεση των στεγάστρων θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 100.000 ευρώ και ότι η αποξήλωση θα διαρκέσει πάνω από 30 μέρες, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια πελατείας σε ανταγωνιστικά μαγαζιά της περιοχής.

Επίσης, ισχυρίσθηκε ότι θα υποστεί οικονομική ζημιά 87.000 ευρώ, όπως και την απώλεια 54.000 ευρώ από τα λειτουργικά έξοδα (ενοίκιο, μισθοδοσία, κ.λπ.), ενώ σε περίπτωση που γίνει δεκτή η κυρία αίτηση ακύρωσης από το ΣτΕ δεν θα είναι δυνατή η  επανατοποθέτηση των στεγάστρων καθώς θα έχουν υποστεί φθορές.

Αισθητική υποβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων

Το Τμήμα Αναστολών όμως του ΣτΕ  που έκρινε την υπόθεση  αφού στάθμισε αφ’ ενός τους λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι υπαγόρευσαν την έκδοση των προσβαλλομένων πράξεων του Δήμου Αθηναίων οι οποίες  «συνίστανται στην ανάγκη διαφύλαξης της ελεύθερης χρήσης καθώς και στον τερματισμό της διαρκούς αισθητικής υποβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων της πόλης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πολεοδομική τους λειτουργία και η δυνατότητα πληρέστερης απόλαυσής τους από το κοινό (όπως επιτάσσει το άρθρο 24 παρ. 2 του Συντάγματος).

Και αφ’ ετέρου την προβαλλόμενη οικονομική βλάβη που θα υποστεί ο επιχειρηματίας από την αφαίρεση των επίμαχων σκιαδίων και τη διαρρύθμιση του χώρου και την συνακόλουθη προσωρινώς δυσχερή λειτουργία των επιχειρήσεών της έως το πέρας των σχετικών εργασιών και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι, πάντως, οι επιβαλλόμενες με την πρώτη προσβαλλόμενη ρυθμίσεις ισχύουν για όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεν καθιστούν δυσμενέστερη τη θέση της αιτούσης, έκρινε ότι: Ανεξαρτήτως του χαρακτήρα και του μεγέθους της βλάβης, οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν, σε κάθε περίπτωση, την απόρριψη της   αιτήσεως του επιχειρηματία.

Loading