Αίτημα οριστικής απόλυσης για πρώην πρόξενο στη Σμύρνη

Να επιβληθεί σε πρώην γενικό πρόξενο της Ελλάδος στη Σμύρνη η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης ή οποιαδήποτε άλλη δυσμενέστερη ποινή κρίνουν οι ανώτατοι δικαστές ως προσήκουσα ποινή, εκτός από αυτή του υποβιβασμού κατά δύο βαθμούς που του επιβλήθηκε, ζητά από το Συμβούλιο της Επικρατείας η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.

Το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών υποβίβασε τον πρώην γενικό πρόξενο της Ελλάδος στη Σμύρνη κατά δύο βαθμούς, καθώς κρίθηκε ένοχος για παραπτώματα όπως της συμπεριφοράς ασυμβίβαστης με την αξιοπρεπή εκπροσώπηση της χώρας κ.α.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση, όπως ήταν για παράδειγμα η δωρεά Τούρκου επιχειρηματία προς το γενικό προξενείο της Σμύρνης χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες προϋποθέσεις, η απόκτηση οικονομικού οφέλους κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, κ.λπ.

Η πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού κατά δύο βαθμούς τού επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ το μέλος του πειθαρχικού, αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου (μειοψηφία) έκρινε ότι η προσήκουσα ποινή είναι αυτή της προσωρινής παύσης ενός έτους.

Τι υποστηρίζει για τον πρώην πρόξενο η Μαρία Παπασπύρου

Στην επίμαχη προσφυγή της προς το ΣτΕ, η Μαρία Παπασπύρου υποστηρίζει, ότι το πειθαρχικό συμβούλιο για ορισμένα από τα παραπτώματα που του αποδόθηκαν έκρινε, ότι δεν υπήρχε δόλος και τον απήλλαξε, ενώ η πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε είναι δυσανάλογα επιεικής.

Η γενική επίτροπος δημόσιας διοίκησης, αφού επικαλείται παρατυπίες και νομικά λάθη στην πειθαρχική απόφαση, ζητά να ακυρωθεί και να του επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης ή οποιαδήποτε άλλη δυσμενέστερη κρίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Loading