Έρχεται νέο… κύμα αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης θα καλύψει την Κυριακή το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μετεωρολόγος Θόδωρος Κολυδάς, οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά της σκόνης από τη Σαχάρα, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και πάλι οι λασποβροχές που θα δυσκολέψουν την καθημερινότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης είναι συνηθισμένο τους μήνες της Άνοιξης, λόγω των ατμοσφαιρικών συστημάτων που επικρατούν στο Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, τη Λιβύη και τη Μεσόγειο.

Στην Ιλιάδα το πρώτο φαινόμενο της λασποβροχής

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη ιστορική αναφορά για το φαινόμενο της λασποβροχής γίνεται από τον Όμηρο και συγκεκριμένα στην Ιλιάδα. Στη Ραψωδία Λ διαβάζουμε: «εν δε κυδοιμόν ώρσε κακόν Κρονίδης, κατά δ’ υψόθεν ήκεν εέρσας αίματι μυδαλέας εξ αιθέρος, ούνεκ’ έμελλεπολλάς ιφθίμους κεφαλάς Άϊδι προϊάψειν». Και σε μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη: «και τάραχον ο Δίας ολέθριον εσήκωσε κι αιματωμένην δρόσον απ’ τον αιθέρα εστάλαζεν, ότ’ είχε αποφασίσει πολλές γενναίες κεφαλές να στείλει μές στον Άδη».

Loading