Ι. Λιούτα/Πίσω από τους αριθμούς κρύβεται η δυστυχία

Της Ιωάννας Λιούτα *

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της ύφεσης  κατά 15,2% (το οποίο είναι 18%) του δεύτερου τριμήνου του 2020 ήταν χαμηλότερο από άλλες χώρες .

Ο υπουργός Οικονομικών ο κ. Σταϊκούρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη μίλησε με στόμφο για στοιχεία που δείχνουν ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία,η ανάκαμψη και η επίτευξη των στόχων θα είναι ισχυρή. Απόδειξη ότι όλα συγκλίνουν σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα πάντα με τον Υπουργό, είναι ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2020 είναι χαμηλότερης έντασης από αυτήν των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης.

Το πρώτο εξάμηνο η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, η Ευρωζώνη 9,1%, η Πορτογαλία 9,3%, η Ιταλία 11,7%, η Γαλλία 12,3% και η Ισπανία 13,1%.

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι μεγάλη αλλά στην Ελλάδα θα είναι μικρότερης έντασης. Αποδίδεται η ”επιτυχία” αυτή   -κατά τον Υπουργό-στην δυναμική της ελληνικής οικονομίας και   στα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση.

Η Ευρωπαική Επιτροπή στις θερινές της προβλέψεις είχε υπολογίσει την συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 9% ,ενώ στις εαρινές προβλέψεις είχε υπολογίσει ύφεση 9,75%   και την μεγέθυνση του  το 2021 κατά 6%  ενώ στις εαρινές το είχε προβλέψει 7,8 %. Ο κ.Σταικούρας όμως  δεν είπε  ότι οι Έλληνες ήδη είχαν απωλέσει το 25% των εισοδημάτων τους την τελευταία δεκαετία.

Επισημαίνουμε ότι οι  εαρινές προβλέψεις του 2020 για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό προς το χειρότερο:

Το γαλλικό ΑΕΠ  στις εαρινές προβλέψεις  θα συρρικνωνόταν κατά 8,2%  ενώ στις θερινές  προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 10,6%

Το Ιταλικό ΑΕΠ  στις εαρινές προβλέψεις  θα συρρικνωνόταν κατά 9,5%  ενώ στις θερινές  προβλέπεται να βυθιστεί  κατά 11,2% φέτος (η χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη).

Το Ισπανικό  ΑΕΠ  στις εαρινές προβλέψεις  θα συρρικνωνόταν κατά 9,4 %  ενώ στις θερινές  προβλέπεται να βυθιστεί  κατά 10,9 % φέτος.

Το Πορτογαλικό   ΑΕΠ  στις εαρινές προβλέψεις  θα συρρικνωνόταν κατά 9,8 %  ενώ στις θερινές  προβλέπεται να βυθιστεί κατά 10 % φέτος.

Η Ελληνική οικονομία  – σε αντίθεση με την φλυαρία της κυβέρνησης  για την δυναμική της- ήταν από τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης, πριν την πανδημία. Η μνημονιακή δεκαετία άφησε τη χώρα μας σε εξαιρετικά  δυσμενή θέση  τόσο στην βιομηχανική παραγωγή  όσο και στο εμπορικό ισοζύγιο( μεγάλο διευρυνόμενο έλλειμμα). Η εξάρτηση της από τον τουρισμό και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι δομική.

Ο Γραμματέας του Μέρα25, ο κ.Γιάνης  Βαρουφάκης,  ήταν ο μόνος αρχηγός που στις 10 Μαρτίου  στην Βουλή είχε προειδοποιήσει  για διψήφιο αριθμό ύφεσης και έτυχε μεγάλης αμφισβήτησης. Ο υπουργός Οικονομικών τότε έλεγε για 3% και η Τράπεζα της Ελλάδος για 4% ύφεση. Ο κ. Βαρουφάκης προέβλεψε επίσης ότι η  ανάκαμψη  δεν θα είναι ταχεία: Η τεράστια μείωση του ΑΕΠ μετά από μια παγκόσμια κρίση που έπληξε για πρώτη φορά ταυτόχρονα και την προσφορά και τη ζήτηση, θα δώσει τη χαριστική βολή σε μια οικονομία διαλυμένη ήδη από 10 χρόνια καταστροφικής λιτότητας

Ο Γραμματέας του Μέρα25 τόνισε στην τελευταία του ομιλία στην Βουλή  ότι: “η ύφεση που ανακοινώθηκε τείναι  -18% και όχι -15% για το δεύτερο τρίμηνο . Το κρατικό έλλειμμα που θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο, θα είναι τουλάχιστον -12% έως -14% του ΑΕΠ:

2020(Ι) = 2,7% ή 1,168 δις κάτω, σε 41,424 δις από 42,592 δις πέρυσι

2020(ΙΙ) = 8,827 δις ή 18,05% κάτω, σε 39,169 δις από 47787 δις πέρυσι

Η Κυβέρνηση  της ΝΔ  κούρεψε τεχνηέντως την ύφεση από το 18% στο 15%; Πέτυχαν την εξοικονόμηση της αλήθειας μέσω αφαίρεσης του πληθωρισμού από το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.Όταν έχουμε θετικό πληθωρισμό, πρέπει να αφαιρούμε τον πληθωρισμό από το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Όμως, όταν ο πληθωρισμός είναι αρνητικός, κουρεύετε την ύφεση. Το ΑΕΠ θα πέσει σε 165 εκατομμύρια το χρέος αυξάνεται Ήδη ο κ. Σταϊκούρας έχει δεσμευτεί ότι θα περιορίσει το κρατικό έλλειμμα το 2021″ .

Ο κ. Βαρουφάκης προέβλεψε επίσης τον Μάρτιο  ότι η  ανάκαμψη  δεν θα είναι ταχεία: “Η τεράστια μείωση του ΑΕΠ μετά από μια παγκόσμια κρίση που έπληξε για πρώτη φορά ταυτόχρονα και την προσφορά και τη ζήτηση, θα δώσει τη χαριστική βολή σε μια οικονομία διαλυμένη ήδη από 10 χρόνια καταστροφικής λιτότητας”.

Σήμερα κρούει για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας: “Το 2020 προδιαγράφεται ένα νέο 2010. Η κατάρρευση του κρατικού προϋπολογισμού εν μέσω τεράστιας ύφεσης φέρνει με μαθηματική ακρίβεια νέο κύμα χρεοκοπιών μικρομεσαίων, νοικοκυριών, τραπεζών και, βέβαια, βαθαίνει την πτώχευση του κράτους, που, παρά τα λεγόμενα των κυβερνώντων, ποτέ δεν ξεπεράστηκε.

Σας προτείναμε κουρέματα φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων των αδύναμων αλλά εσείς τα απορρίψατε βροντοφωνάζοντας: κανένα κούρεμα για την τρόικα (που απορρίπτει τα κουρέματα φόρων)ή για τα ταμεία της ολιγαρχίας που ξεκοκκαλίζει τα κόκκινα δάνεια εις βάρος πολιτών, τραπεζών και της οικονομίας των πολλών”.

Loading