Τουρκία: Πέντε συλλήψεις και προφυλακίσεις Κούρδων δημάρχων

Στη σύλληψη άλλων πέντε κούρδων δημάρχων, προχώρησαν σήμερα οι τουρκικές αρχές, με την κατηγορία ότι διατηρούν σχέσεις με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), όπως ανακοινώθηκε τουλάχιστον από το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους δημάρχους των πόλεων Σιίρτ, Ιγκντίρ και τριών άλλων μικρότερων στην ανατολική και τη νοτιοανατολική Τουρκία, περιοχές στις οποίες ζουν κυρίως Κούρδοι. Στο πλαίσιο της σύλληψης και της προφυλάκισής τους, οι δήμαρχοι παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και αντικαταστάθηκαν προσωρινά από διοικητικούς που ορίστηκαν από την κυβέρνηση.

Και οι πέντε – όπως αναφέρει πάντα η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών – εκλέχθηκαν με το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), τον κύριο φιλοκουρδικό εκφραστή στην Τουρκία, που έχει μπει στο στόχαστρο εδώ και αρκετά χρόνια με τον πρώην πρόεδρο Σελαχατίν Ντεμιρτάς να βρίσκεται στη φυλακή από το 2016.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του HDP η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει προχωρήσει ήδη σε αντικατάσταση 45 δημάρχων από τους 65 που είχαν κερδίσει την εκλογική μάχη του Μάρτη του 2019.

Γι’ αυτό και με ανακοίνωσή του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης τόνισε ότι «η κυβέρνηση έδειξε για μια ακόμη φορά την εχθρότητα της έναντι του λαού και της βούλησής του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Κατηγορίες σε Κούρδους αντάρτες για δύο νεκρούς

Loading