Ρωσία: Ελπίζει στην αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού με την ΕΕ

Η διαδικασία των συνομιλιών της Ρωσίας με την ΕΕ για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν είναι απλή, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιταχυνθεί από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι συζητήσεις προχωρούν. Δεν είναι απλές, διότι απαιτείται αποστασιοποίηση από τις προσπάθειες πολιτικοποίησης αυτής της διαδικασίας, οι οποίες ενίοτε προκύπτουν», είπε ο κ. Λαβρόφ επισκεπτόμενος το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιταχύνει τις τεχνικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων αγγίζουν ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και τεχνικά θέματα των εν λόγω πιστοποιητικών. 

«Από τη δική μας πλευρά το υπουργείο Υγείας και το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια (σ.σ. που παρασκευάζει τα γνωστότερα ρωσικά εμβόλια Sputnik-V και το μονοδοσικό Sputnik Light) είναι έτοιμα σε συμπιεσμένες προθεσμίες να ολοκληρώσουν την εργασία αυτή», υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός, χαρακτηρίζοντας την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού «σπουδαίο άλμα για τους ανθρώπους, για τον φυσιολογικό προγραμματισμό της ζωής τους».

Κατά τον Σ. Λαβρόφ είναι υπόθεση των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ η απόφαση εάν θα επιτρέπουν ή όχι την είσοδο στο έδαφός τους πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με μη πιστοποιημένο στην ΕΕ εμβόλιο και η τυχόν αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, την οποία χαρακτήρισε «συντομότερη οδό», δεν θα σημάνει αυτομάτως ότι και το Sputnik-V θα πιστοποιηθεί στην ΕΕ, 

«Τι θα γίνει με την αναγνώριση του Sputnik-V, ουδείς γνωρίζει», είπε ο Σ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είχε ήδη υπογράψει πολυάριθμα συμβόλαια για την αγορά δυτικών εμβολίων, προτού εκείνα περάσουν τη διαδικασία πιστοποίησης στην Ευρώπη» και ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν έχει μεταξύ άλλων δηλώσει ότι «δεν χρειαζόμαστε ρωσικά εμβόλια, δεν χρειάζεται να συνομιλήσουμε μαζί τους για τίποτε». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απέκρουσε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα επιδίδεται σε «πόλεμο εμβολίων» και «υποκινεί τις διαδηλώσεις κατά του εμβολιασμού στη Δύση», χαρακτηρίζοντάς τις «θλιβερές» και επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν όταν προ ενός έτους ανακοίνωνε την επιτυχή παραγωγή του Sputnik-V ότι «τέτοιες κρίσεις πρέπει να ενώνουν το λαό».

Δείτε επίσης: Η Άγγελα Μέρκελ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα και την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading