Η Άγγελα Μέρκελ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα και την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφθεί τη Μόσχα την Παρασκευή 20 Αυγούστου και στη συνέχεια την Ουκρανία την Κυριακή 22 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Στέφαν Ζάιμπερτ.

«Θα δώσουμε λεπτομέρειες για το πρόγραμμά της στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο ίδιος κατά την τακτική ενημέρωση που είχε με τους δημοσιογράφων.

Η επίσκεψη στις δύο χώρες έρχεται μερικές εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία στις 26 Σεπτεμβρίου, μετά τις οποίες η Μέρκελ θα αποχωρήσει ύστερα 16 χρόνια στην εξουσία.

Η προηγούμενη επίσκεψη της καγκελαρίου στη Μόσχα έγινε τον Ιανουάριο του 2020 πριν από την πανδημία της Covid-19.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν από μια σειρά γεγονότων, από την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία έως μια σειρά από σκάνδαλα κατασκοπείας και τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύθηκε στο Βερολίνο.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας είχε ήδη ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το επικείμενο ταξίδι της Άγγελα Μέρκελ στην Ουκρανία.

Η Γερμανία είναι από τους βασικούς υποστηρικτές της χώρας στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, που σημαδεύθηκε από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και έναν πόλεμο με φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά, που στοίχισε τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους.

Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου έχει επίσης στόχο να καθησυχάσει το Κίεβο σε ό,τι αφορά την κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream 2, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ουκρανικής προεδρίας.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Loading