ΠΟΥ: Η Αφρική σε αναζήτηση οξυγόνου – Τα κρούσματα κορονοϊού καταρρίπτουν όλα τα ρεκόρ

Η ραγδαία εξάπλωση των πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών εντείνει την απειλή που βαραίνει την Αφρική. Ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει σταθερή άνοδο επί έξι συνεχείς εβδομάδες η οποία φτάνει το 25%

«Η ταχύτητα των μολύνσεων και το εύρος του τρίτου κύματος που πλήττει την Αφρική δεν μοιάζουν σε τίποτα με αυτά που είχαμε δει ως τώρα», δήλωσε η Ματσχιντίσο Μοέτι διευθύντρια του ΠΟΥ Αφρικής στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

«Μια υψηλότερη μεταδοτικότητα σημαίνει αύξηση των σοβαρών μορφών της ασθένειας και περισσότερους θανάτους. Πρέπει λοιπόν να δράσουμε, ήδη από τώρα, για να ενισχύσουμε τα μέτρα πρόληψης και να αποφύγουμε να μετατραπεί σε τραγωδία μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η ζήτηση σε οξυγόνο στην Αφρική είναι κατά 50% μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που είχε παρατηρηθεί στην κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας, πριν ένα χρόνο. Το πολύ μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, έχει εντοπιστεί σε 16 αφρικανικές χώρες, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ουγκάντα και τη Νότια Αφρική.

«Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, τα νεκροτομεία είναι γεμάτα, πολλοί πολιτικοί και καθηγητές πανεπιστημίου έχουν μολυνθεί από τον ιό και πολλοί έχουν πεθάνει», δήλωσε  ο καθηγητής Μουγέμπε διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας της ΛΔ Κονγκό και επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

Δείτε επίσης: ΠΟΥ: Το τρίτο κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται ταχύτερα στην Αφρική

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading