Πολωνία: Διαδήλωση κατά του καθεστώτος Λουκασένκο – «Βόρεια Κορέα στην καρδιά της Ευρώπης» – Στο πλήθος και οι γονείς του Προτασέβιτς

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Βαρσοβία, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την λευκορωσική αντιπολίτευση, ενώ ανάμεσα στο πλήθος ήταν και οι γονείς του αντικαθεστωτικού Λευκορώσου δημοσιογράφου, Ρομάν Προτασέβιτς.

Ο νεαρός μπλόγκερ ως γνωστόν συνελήφθη στο Μινσκ μετά την εκτροπή της πορείας και εξαναγκασμό σε προσγείωση του αεροσκάφους της RyanAir στο οποίο επέβαινε.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, η μητέρα του δημοσιογράφου Νατάλια Προτασέβιτς κάλεσε «όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες» να βοηθήσουν «στην απελευθέρωση του Ρομάν και της φίλης του Σοφία, καθώς και κάθε φυλακισμένου».

«Θέλουμε να ζήσουμε σε μία ελεύθερη χώρα, σε μία χώρα όπου κάθε ένας θα έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις πεποιθήσεις του», δήλωσε ο πατέρας του Ντμίτρι.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ζήτω Η Λευκορωσία» και κρατούσαν πλακάτ με την επιγραφή «Ελευθερία στην Λευκορωσία», «Βόρεια Κορέα στην καρδιά της Ευρώπης».

«Ελπίζουμε πραγματικά ότι η Ευρώπη θα μας βοηθήσει, διότι είναι δύσκολο να πολεμήσεις ένα καθεστώς που τα έχει όλα, που έχει την εξουσία, ενώ εμείς δεν έχουμε για όπλα παρά σημαίες», τόνισε μία Λευκορωσίδα που διαμένει στην πρωτεύουσα της Πολωνίας.

«Ως Λευκορώσοι, βλέπουμε πολλές φρικωδίες και θηριωδίες. Ξέρετε, αυτήν την εβδομάδα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην φυλακή», επεσήμανε άλλος διαδηλωτής.

Από την πλευρά της η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, στέλεχος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που ζει αυτοεξόριστη στην Λιθουανία, υπενθύμισε σήμερα με μήνυμά της στο Twitter ότι ο σύζυγός της «είναι φυλακισμένος εδώ και έναν χρόνο από το καθεστώς».

Η ίδια ήταν υποψήφια στις προεδρικές εκλογές στην θέση του συζύγου της και, σύμφωνα με την λευκορωσική αντιπολίτευση, ήταν η πραγματική νικήτρια των εκλογών που σημαδεύθηκαν από εκτεταμένη νοθεία.

Δείτε επίσης: Βραζιλία: Νέες διαδηλώσεις κατά του Μπολσονάρο σε πολλές πόλεις, για τη διαχείριση της πανδημίας – Πέφτει η δημοφιλία του

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading