Πομπέο: «Θα ήταν τρέλα» αν αφεθεί να λήξει το εμπάργκο πώλησης όπλων στο Ιράν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο ξεκαθάρισε τη θέση του σχετικά με το εμπάργκο πώλησης όπλων στο Ιράν και τόνισε πως η λήξη του «Θα ήταν τρέλα».

Οι ΗΠΑ προσπαθούν αυτές τις μέρες να πείσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει ένα ψήφισμα για την παράταση του εμπάργκο, ωστόσο τροχοπέδη αποτελούν η Κίνα και η Ρωσία.

«Θέλω να πω, είναι απλώς τρέλα… Προτρέπουμε όλον τον κόσμο να ενωθεί μαζί μας», δήλωσε ο Πομπέο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Βιέννη, χαρακτηρίζοντας το Ιράν «το μεγαλύτερο κράτος σπόνσορα της τρομοκρατίας».

Με βάση τους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το εμπάργκο πρόκειται να λήξει φέτος τον Οκτώβριο. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από αυτήν τη συμφωνία το 2018.

Στη Βιέννη, ο Πομπέο συναντήθηκε με τον Ραφαέλ Γκρόσι, τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αρμοδιότητα της οποίας είναι να ελέγχει την πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν.

Ύστερα από τις συνομιλίες που είχαν ο Γκρόσι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Τεχεράνη δεν έχει ακόμη παραχωρήσει πρόσβαση στην υπηρεσία σε διάφορες τοποθεσίες. Ο Πομπέο από την πλευρά του κάλεσε την Τεχεράνη να συνεργαστεί πλήρως και αμέσως με την ΙΑΕΑ.

Δείτε ακόμη:

Νεπάλ: 16 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις κατολισθήσεις

Loading