Νέα «κάκα μαντάτα» για την τουρκική οικονομία και τον Ερντογάν: Νέο άλμα του πληθωρισμού τον Αύγουστο

Κι άλλα άσχημα νέα για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και για τους Τούρκους πολίτες. 

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε  περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στο 19,25% σε ετήσια βάση από 18,95% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Αττάλεια «βύθησαν» ακόμα περισσότερο την αποδοχή του Τούρκου πρόεδρου, ο οποίος σύμφωνα με δημοσκόπηση της ετιαρείας «Eurasia Research» που δημοσιεύτηκε στα μέσα Αυγούστου, ο πρόεδρος Ερντογάν έχανε από όλους τους πιθανούς αντιπάλους του στις προεδρικές εκλογές του 2023. Μάλιστα, από τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έχανε για σχεδόν 18 μονάδες με τον τελευταίο να συγκεντρώνει  58,9% και τον Ερντογάν μόλις 41,1%. 

Τώρα στα προβλήματα του Τούρκου προέδρου έρχεται να προστεθεί η  επιδείνωση της ήδη «πολυβασανισμένης» κατά τα τελευταία έτη τουρκικής οικονομίας, με τον πληθωρισμό, έτσι όπως διαμορφώνεται τον Αύγουστο να  είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δύο και πλέον ετών, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος ζωής των Τούρκων πολιτών θα συνεχίζει να αυξάνεται και ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική της.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οι τιμές αυξήθηκαν 1,12%, κάτι που είναι επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η κεντρική τράπεζα διατηρεί το βασικό επιτόκιό της στο 19% από τον Μάρτιο και έχει δεσμευτεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι αυτό θα παραμείνει υψηλότερο από τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, σε τηλεδιασκέψεις που είχε την Τετάρτη με επενδυτές, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, δεν επανέλαβε αυτή τη δέσμευση, κάτι που οι επενδυτές ερμήνευσαν ως μία μεταβολή που μπορεί να προετοιμάσει τον δρόμο για να γίνουν νωρίτερα οι μειώσεις των επιτοκίων.

Η νομισματική χαλάρωση αναμένεται να αρχίσει στο τέταρτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω των πιέσεων από τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για στήριξη της οικονομίας.

Ο πληθωρισμός αυξάνεται λόγω της υψηλότερης καταναλωτικής ζήτησης μετά το lockdown και της υποτίμησης της λίρας που ωθεί ανοδικά τις τιμές των εισαγωγών. Οι τιμές των τροφίμων εκτινάχτηκαν σχεδόν 30% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι και πάνω από 3% σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων και των εστιατορίων έκαναν επίσης άλμα, όπως και οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 14,1% στο τέλος του έτους, χαμηλότερα από ό,τι πιστεύουν οι αναλυτές.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 2,77% σε μηνιαία βάση και 45,52% σε ετήσια, λόγω της υποτίμησης της λίρας. Το τουρκικό νόμισμα εξασθένησε λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και η ισοτιμία του διαμορφωνόταν στις 8,34 λίρες ανά δολάριο.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading