Λαγκάρντ: “Είναι ακόμα νωρίς για να ολοκληρωθεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων”

H οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε σημείο καμπής, αλλά η ανάκαμψή της πρέπει να είναι σταθερή και διατηρήσιμη πριν μπορέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συζητήσει για τη διακοπή της έκτακτης στήριξης, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο Politico.

«Δε λέω ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) θα σταματήσει στις 31 Μαρτίου», δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: «Έχουμε μεγάλη ευελιξία, αλλά όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Όσον αφορά τη σταδιακή ολοκλήρωση του PEPP (ύψους 1,85 τρισ. ευρώ), η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε: «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να συζητήσουμε τα θέματα αυτά».

Ειδικοί: Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου

Οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να συζητά για την ολοκλήρωση του PEPP στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και η πλειοψηφία τους δεν αναμένει ότι θα υπάρξει ξανά αύξηση και χρονική επέκταση.

Αντίθετα, θεωρείται πιθανό η ΕΚΤ είναι πιθανότερο να υιοθετήσει το παλαιότερο και πιο άκαμπτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (Asset Purchase Programme, APP), το οποίο μπορεί να ισχύει επ΄ αόριστον ενόσω ο πληθωρισμός θα είναι χαμηλότερος από τον στόχο της τα επόμενα χρόνια.

«Είμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου, έχοντας κατά νου άλλες μεταλλάξεις (του ιού), είμαστε σε αυτή την πορεία ανάκαμψης, κινούμενοι σταθερά προς την επάνοδο στο προ της COVID-19 επίπεδο», σημείωσε η Λαγκάρντ.

Δείτε όλη τη ροή ειδήσεων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading