Αεροπειρατεία στη Ryanair: Ιάσων Ζήσης – Ο Έλληνας που κατέβηκε από το αεροπλάνο

Ιάσων Ζήσης ονομάζεται ο Έλληνας που κατέβηκε στο Μινσκ μαζί με τον Ρόμαν Προτάσεβιτς, τη σύντροφό του και ακόμη δύο άτομα, προτού συνεχιστεί η πτήση για το Βίλνιους της Λιθουανίας, μετά την κρατική αεροπειρατεία Λουκασένκο.

Ο κ. Ζήσης είναι διδάκτωρ στους τομείς των Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κανάλι της Λευκορωσίας.

To Belarus 1 παρουσίασε και τους τρεις επιβάτες – χωρίς τον Προτάσεβιτς και την σύντροφό του προφανώς – οι οποίοι κατέβηκαν οικειοθελώς στο Μινσκ και αναφέρθηκε στον Έλληνα, λέγοντας ότι ταξίδευε στο Βίλνιους και στη συνέχεια θα πήγαινε στο Μινσκ για να δει τη σύζυγό του. Ως εκ τούτου, αποβιβάστηκε, επειδή βρέθηκε εκεί απευθείας, λόγω της προσγείωσης.

Οι άλλοι δύο επιβάτες οι οποίοι αποβιβάστηκαν είναι, σύμφωνα με την τηλεόραση της Λευκορωσίας, μία γυναίκα που κατά την κρατική τηλεόραση ονομάζεται Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα, η οποία ζήτησε επίσης να μείνει στο Μινσκ, καθώς και ένας πιλότος, ο Σεργκέι Κουλακόφ, που φαίνεται ότι έκανε την ίδια επιλογή με τον Έλληνα επιβάτη για παρεμφερείς λόγους, καθώς ο τελικός του προορισμός ήταν το Vitebsk στη Λευκορωσία.

O διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Michael O’Leary είχε δηλώσει σήμερα: «Πιστεύουμε πως υπήρχαν πράκτορες της KGB οι οποίοι αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος». Αυτό έκανε να υπάρχουν υποψίες για τα τρία άτομα – εκτός του Προτάσεβιτς και της συντρόφου του – που κατέβηκαν στο Μινσκ. Ωστόσο, από ότι φαίνεται, καμία σχέση δεν έχουν αυτά τα άτομα με την υπόθεση.

«Ο Έλληνας δεν είναι πράκτορας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες τον έχουν ψάξει» εξηγεί αρμόδιος αξιωματούχος στο protothema.gr.

Σύμφωνα με τα όσα είπε o κ. Ζήσης στο kathimerini.gr, είδε τον Προτάσοβιτς αλλά δεν γνώριζε ποιος ή τι είναι. Όπως αναφέρει, είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδος, ζει τα τελευταία 4,5 χρόνια στην Πάτρα και είναι μηχανικός στον τομέα των υπολογιστικών μαθηματικών. Η σύζυγός του είναι Λευκορωσίδα και ζει μόνιμα στην πατρίδα της, σημειώνει ο ίδιος.

Δείτε επίσης: Πατέρας του Ρομάν Προτάσεβιτς: “Ο γιος μου εξαναγκάστηκε να δηλώσει ένοχος, έχει σπασμένη μύτη” (vid)

Loading