Χονγκ-Κονγκ: Δικαστήριο απέσυρε τις ποινές φυλάκισης στους ηγέτες του κινήματος της ομπρέλας

Το ανώτατο δικαστήριο του Χονγκ-Κονγκ απέσυρε τις ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν στους τρεις ηγέτες του «Κινήματος της Ομπρέλας» το 2014.

Συγκεκριμένα απέσυρε τις ποινές από τους Τζόσουα Βονγκ (21 ετών), Νάθαν Λό (24 ετών) και Άλεξ Τσάου (27 ετών) στους οποίους είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης για παράνομη διαμαρτυρία.

Οι ποινές εκείνες είχαν προσελκύσει τη διεθνή προσοχή, με ομάδες που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα να κατηγορούν την κυβέρνηση για καταστολή πολιτικών διαδηλώσεων.

Οι διαδηλώσεις του 2014 είχαν παραλύσει την κυκλοφορία στο κέντρο του Χονγκ – Κονγκ για αρκετές εβδομάδες.  Βονγκ, Λο και Τσάου, μετατράπηκαν σε ηγέτες των κινητοποιήσεων, οι οποίες ζητούσαν δημοκρατικές εκλογές από την ηγεσία του της χώρας και ονομάστηκαν ως «Κίνημα της Ομπρέλας» από την κίνηση των διαδηλωτών να χρησιμοποιήσουν ομπρέλες για να προσατευθούν από τα δακρυγόνα της αστυνομίας.

Ο αγώνας αυτός φαίνεται ότι κέρδισε τις καρδιές της νεολαίας του Χονγκ – Κονγκ και για τον λόγο αυτό, οι τρεις έχουν προταθεί για το βραβείο «Νόμπελ Ειρήνης».

Οι καταδίκες που αποσύρθηκαν

Βονγκ, Λο και Τσάου καταδικάστηκαν για παράνομη συγκέντρωση που προκάλεσε μαζικές συγκρούσεις με την αστυνομία το 2014. Ο Βονγκ καταδικάστηκε σε κοινωφελή εργασία, ενώ ο Τσάου αντιμετώπισε ποινή φυλάκισης με ανασταλτικό χαρακτήρα ως το 2016.

Ωστόσο, με μια ασυνήθιστη κίνηση, η κυβέρνηση του Χονγκ – Κονγκ προσέβαλε αρχικά τις ποινές του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι ήταν πολύ επιεικής, με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε φυλάκιση από έξι έως οκτώ μήνες από το εφετείο της πόλης.

Κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση ομάδων με αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας ότι οι ποινές αποτελούσαν πολιτικές αποφάσεις με σκοπό να αποτραπούν μελλοντικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως βάση ο ισχυρισμός για τα πολιτικά κίνητρα.

Η απόφαση του δικαστηρίου και η πρόταση για το βραβείο Νόμπελ

Σήμερα το δικαστήριο απέσυρε της ποινές φυλάκισης προσθέτοντας στην τελική απόφαση ότι οι όροι φυλάκισης που δόθηκαν στους τρεις ήταν «πολύ πιο αυστηροί» από εκείνους που δόθηκαν για προηγούμενες περιπτώσεις ανάλογης συγκέντρωσης.

Τούτο το αποτέλεσμα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως νίκη, το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να υπονομεύσει.

Στο μεταξύ την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα αμερικανών νομοθετών πρότεινε τους Βονγκ, Λο  και Τσάου για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, προκαλώντας κριτική από τις κυβερνήσεις του Χονγκ – Κονγκ και της Κίνας.

Πηγή: BBC

Loading