Χάσπελ: Δεν θα επαναληφθεί η μέθοδος των βασανιστηρίων σε ανακρίσεις

Η Τζίνα Χάσπελ, η υποψήφια για την θέση του επικεφαλής της CIA, μιλώντας νωρίτερα ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου δεσμεύτηκε πως δε θα επαναληφθεί η μέθοδος εξαντλητικών ανακρίσεων τις οποίες κατηγορείται ότι εφάρμοσε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Η Χάσπελ αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο η ίδια έχει δεχθεί πυρά τον τελευταίο καιρό για τα βασανιστήρια που εφάρμοσε στους φερόμενους μαχητές της Αλ Κάιντα το 2002.

Σήμερα μπροστά στην ειδική επιτροπή της Γερουσίας, η Χάσπελ δήλωσε πως αυτές οι μέθοδοι δεν πρόκειται να επαναληφθούν: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για την προσωπική και ανεπιφύλακτη δέσμευσή μου ότι υπό τη διοίκησή μου, η CIA δεν θα επαναλάβει ένα τέτοιο πρόγραμμα ανακρίσεων και κράτησης».

Μάλιστα, η ίδια σε ερώτηση γερουσιαστή για το εάν θα συμμορφωνόταν σε μια διαταγή του προέδρου προς αυτήν την κατεύθυνση, απάντησε πως «Ο ηθικός μου κώδικας είναι σταθερός. Δεν θα επιτρέψω στη CIA να συνεχίσει δραστηριότητες που θα κρίνω πως είναι ανήθικες, ακόμα κι αν ήταν τεχνικά νόμιμες. Δεν θα το επιτρέψω σε καμία περίπτωση».

Υπενθυμίζεται πως προχθές ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε με ανακοίνωσή του στο Twitter στην επιλογή της Χάσπελ ως μελλοντική επικεφαλής της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας CIA.

Loading