Υπόθεση Σκρίπαλ: Το Π. Ντάουν δεν βρήκε αποδείξεις έναντι της Ρωσίας

Εμπειρογνώμονες από το εργαστήριο του Πόρτον Ντάουν, του γνωστού εργαστηρίου του βρετανικού στρατού,  δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε για την δηλητηρίαση των Σεργκέι και Γιούλια Σπρίπαλ, παρήχθη στη Ρωσία.

Ο Γκάρι Άιτκενχεντ, Διευθύνων Σύμβουλος του Εργαστηρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Άμυνας (DSTL) στο Πόρτον Ντάουν, δήλωσε στο Sky News πως «Μπορούμε να το αναγνωρίσουμε το novichok, για να διαπιστώσουμε ότι ήταν στρατιωτικός νευροτοξικός παράγοντας».

Τι δήλωσε ο επικεφαλής του Πόρτον Ντάουν

Μάλιστα ο Άιτκενχετ συμπλήρωσε πως «Δεν έχουμε εντοπίσει την ακριβή πηγή, αλλά χορηγήσαμε τις επιστημονικές πληροφορίες στην κυβέρνηση η οποία χρησιμοποίησε στη συνέχεια άλλες πηγές για να συνθέσει τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξατε».

«Είναι δική μας δουλειά να παράσχουμε τα επιστημονικά στοιχεία για το τι είναι αυτός ο συγκεκριμένος νευροτοξικός παράγοντας, εντοπίσαμε ότι προέρχεται από αυτή τη συγκεκριμένη οικογένεια και είναι στρατιωτικής προέλευσης, αλλά δεν είναι δική μας δουλειά να πούμε πού κατασκευάστηκε».

Αλλά ο επικεφαλής του DSTL επιβεβαίωσε ότι η ουσία απαιτεί εξαιρετικά εξελιγμένες μεθόδους για να παραχθεί, κάτι που «μόνο ένα κράτος μπορεί να κάνει».

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν «Δεν υπάρχει περίπτωση να προέρχεται κάτι τέτοιο από τις εγκαταστάσεις του Πόρτον Ντάουν ή να “διέφυγε” χωρίς να το αντιληφθούμε».

Loading