Τραμπ: «Δεν είμαι σίγουρος ότι το Ισραήλ επιδιώκει την ειρήνη»

Τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο το Ισραήλ επιθυμεί την ειρήνη με τους Παλαιστινίους εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του σε ισραηλινή εφημερίδα. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι η ειρήνη δεν είναι στις προθέσεις και των Παλαιστινίων.

«Για την ώρα, θα έλεγα πως οι Παλαιστίνιοι δεν επιδιώκουν να κάνουν ειρήνη. Και δεν είμαι εντελώς σίγουρος ούτε ότι το Ισραήλ επιδιώκει να κάνει ειρήνη», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Israël Hayom.

Διευκρίνισε, πάντως, πως οι ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις είναι «πολύ καλές», αλλά πρόσθεσε πως μια συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστινίους θα τις έκανε «ακόμη καλύτερες».

Ανησυχία για τους εβραϊκούς οικισμους

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυψε και τις ανησυχίες του για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών, μολονότι η κυβέρνησή του είναι πολύ λιγότερο επικριτική του εποικισμού από εκείνην του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα. Υπενθυμίζεται, ότι ο εποικισμός στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη θεωρείται παράνομος από τον ΟΗΕ.

«Οι οικισμοί περιπλέκουν πολύ την κατάσταση και έκαναν πάντα δύσκολες όλες τις συνομιλίες για την ειρήνη, άρα πιστεύω πως το Ισραήλ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό με τους οικισμούς», σχολίασε ο ισχυρός άνδρας των ΗΠΑ.

«Διαπραγματεύσεις; Δεν ξέρω…»

Από την αρχή της προεδρίας του, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να οδηγήσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους σε μια «τελική συμφωνία», η οποία θα επίλυε μια σύγκρουση πολλών δεκαετιών και θα έβαζε τέλος σε έναν φαύλο κύκλο βίας και θανάτων. Ωστόσο, στη συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα διερωτάται αν η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων είναι πιθανή για την ώρα.

«Δεν ξέρω ειλικρινά αν πρόκειται καν να έχουμε διαπραγματεύσεις», αναρωτιέται και στη συνέχεια εξηγεί: «Νομίζω πως θα ήταν πολύ ανόητο για τους Παλαιστινίους, όπως και για τους Ισραηλινούς να μην καταλήξουν σε συμφωνία».

Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι πρόκειται «για μια μοναδική ευκαιρία που δεν θα ξαναπαρουσιαστεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading