Ο Τραμπ ιδιωτικοποιεί το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της NASA!

Να ιδιωτικοποιήσει το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) της NASA επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση θέλει με αυτόν τον τρόπο να διώξει από πάνω της οικονομικό βάρος που επιφέρει το πρόγραμμα της NASA.

Ο σκοπός είναι να ιδιωτικοποιηθεί ο ISS, ο διαστημικός σταθμός ο οποίος έχει τεθεί σε χαμηλή περίγεια τροχιά. Αυτόν τον διαχειρίζεται η αμερικανική διαστημική υπηρεσία και αναπτύσσεται από κοινού με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία.

Ο ISS εξυπηρετεί ένα διεθνές πλήρωμα, με τη συνεργασία κυρίως των διαστημικών υπηρεσιών της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και του Καναδά, για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας στο διάστημα.

Κλείνει η «κάνουλα» το 2025

Σε εσωτερικό έγγραφο της NASA, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρει πως «η απόφαση (του Τραμπ) να τερματιστεί η άμεση ομοσπονδιακή υποστήριξη για τον ISS το 2025 δεν σημαίνει πως η ίδια η πλατφόρμα θα αποσυρθεί από την τροχιά εκείνη τη στιγμή. Είναι πιθανό η βιομηχανία να μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία ορισμένων στοιχείων ή δυνατοτήτων του ISS στο πλαίσιο μιας μελλοντικής εμπορικής πλατφόρμας».

Μάλιστα, σε άλλο σημείο αναφέρεται πως «η NASA θα αναπτύξει τις διεθνείς και εμπορικές συμπράξεις της τα επτά προσεχή χρόνια, προκειμένου να διασφαλίσει την παρουσία και τη συνεχιζόμενη πρόσβαση ανθρώπων σε χαμηλή περίγεια τροχιά».

Κονδύλι 150 εκατ. δολαρίων

Στον προϋπολογισμό για το 2019, που θα δημοσιοποιήσει τη Δευτέρα (12/2), η αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει ένα κονδύλι 150 εκατομμυρίων δολαρίων, «προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη και ωρίμανση εμπορικών οντοτήτων και δυνατοτήτων, που θα διασφαλίσουν ότι εκείνοι που θα παραλάβουν τη σκυτάλη του ISS θα είναι λειτουργικοί» εγκαίρως.

Μάλιστα, για να διασφαλίσει τη μετάβαση, ο Λευκός Οίκος θα ζητήσει «αναλύσεις της αγοράς και σχέδια ανάπτυξης» από τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση θα πρέπει να ελήφθη πρόσφατα, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ήδη δαπανήσει περίπου 100 δις δολάρια για την έναρξη και τα έξοδα λειτουργίας του προχωρημένου διαστημικού φυλακίου.

Η NASA ρωτήθηκε από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων για το θέμα, αλλά αρνήθηκε να το σχολιάσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading