Το Ρόιτερς «διαψεύδει» το ρωσικό ΥΠΕΞ για τους νεκρούς στη Συρία

Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών  Μαρία Ζαχάροβα, ότι ήταν πέντε εν τέλει οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην Συρία, τα διεθνή ΜΜΕ εξακολουθούν να ασχολούνται με το ζήτημα αυτό.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς όμως διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα, αναφέροντας πως σκοτώθηκαν 300 άνθρωποι οι οποίοι υπάγονταν σε ιδιωτική στρατιωτική εταιρία που δρα στην περιοχή για λογαριασμό της Μόσχας. Επίσης Ρώσος στρατιωτικός γιατρός δήλωσε στο πρακτορείο ότι περίπου 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ πηγή προσκείμενη στους μαχητές δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 80.

Εκτενείς μαρτυρίες στο Ρόιτερς

Το θέμα αυτό φαίνεται να απασχόλησε ιδιαίτερα τα διεθνή ΜΜΕ. Το Ρόιτερς σε εκτενές ρεπορτάζ συγκέντρωσε πληθώρα μαρτυριών τα οποία φαίνεται να έρχονται σε ευθεία ρήξη με τις δηλώσεις Ζαχάροβα.

Όπως μεταδίδει, ασθενείς του νοσοκομείου Μπουρντένκο της Μόσχας, ανέφεραν σε δημοσιογράφο του πρακτορείου, ο οποίος επιχείρησε να επισκεφθεί το νοσοκομείο την Τετάρτη, ότι δεν γνώριζαν τίποτα για τραυματίες από την Συρία. Στο νοσοκομείο που βρίσκεται στο Κρανσαγκόρσκ και στην Μπαλασίχα δεν επέτρεψαν την είσοδο σε δημοσιογράφο του πρακτορείου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που έκαναν άλλες πέντε πηγές, οι οποίες φέρονται να σχετίζονται με το θέμα, τις τελευταίες μέρες τραυματίες μεταφέρθηκαν από τη Συρία σε τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά νοσοκομεία. Μεταξύ των νοσοκομείων αυτών είναι το Τρίτο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Βισνέφσκι στο Κραναγκόρσκ, το νοσοκομείο Μπουρντένκο στην Μόσχα και το νοσοκομείο της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας στην Αγία Πετρούπολη.

Το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλείται επίσης Ρώσο γιατρό ο οποίος εργάζεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Μόσχα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του οποίου, το βράδυ του Σαββάτου υπήρχαν περισσότεροι από 50 τραυματίες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο το 30% του συνόλου του οποίου ήταν βαριά περιστατικά.

Ένας άλλος γιατρός από την πλευρά του που ήθελε να τηρήσει την ανωνυμία του, επειδή του απαγορεύεται να δημοσιοποιήσει στοιχεία για τα θύματα, δήλωσε ότι τουλάχιστον τρία αεροπλάνα με τραυματίες έφθασαν στην Μόσχα την περασμένη Παρασκευή και το πρωί της Δευτέρας. Όπως ανέφερε τους μετέφεραν σε ειδικά εξοπλισμένα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη, το καθένα από τα οποία μπορεί να φιλοξενήσει δύο ή τρεις μονάδες εντατικής θεραπείας για να εξυπηρετήσουν βαριά τραυματίες και μερικές δεκάδες ελαφριά τραυματίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading