Το ΕΣΡ της Τουρκίας θα ελέγχει το διαδίκτυο- Φόβοι για λογοκρισία

Σε μια απόφαση σταθμός προχώρησε νωρίτερα το κοινοβούλιο της Τουρκίας, όσον αφορά την ελευθεροτυπία στην γειτονική Τουρκία. Βάσει του νόμου που ψηφίστηκε, το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTÜK) θα μπορεί στο εξής να μπλοκάρει το περιεχόμενο που αναρτάται στο διαδίκτυο.

Όπως είναι φυσικό, η αρμοδιότητα που δόθηκε στο συμβούλιο, έφερε πληθώρα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για κίνδυνο «λογοκρισίας».

Ένας από τους βουλευτές που ανήκει στο αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP, ο Μπαρίς Γιαρκαντάς, κατέκρινε σφοδρά την συγκεκριμένη ψήφιση κάνοντας λόγο για τη «πιο αισχρή λογοκρισία».

«Καθώς πλησιάζουν (σσ οι εκλογές) η εξουσία σφίγγει τα λουριά. Μπλοκάρει όλα τα μέσα που έχει η αντιπολίτευση για να αναπνέει και να εκφράζεται».

Από την πλευρά του, την κίνηση αυτή κατέκρινε στο Γαλλικό Πρακτορείο και ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, Γκάρο Παϊλάν,

«Ο νόμος μπορεί να καταντήσει την Τουρκία μια χώρα πλήρως κλειστή προς το εξωτερικό, όπως η Βόρεια Κορέα».

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νέος νόμος ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την τουρκική βουλή συγκεντρώνοντας 205 ψήφους υπέρ, ενώ 18 βουλευτές τάχθηκαν εναντίον. Η απόφαση αυτή ψηφίστηκε κυρίως για τα μέσα ενημέρωσης που έκλεισαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, και τα οποία επέλεξαν να μεταδίδουν μέσω του διαδικτύου προκειμένου να παρακάμψουν την απαγόρευση.

 

Loading