Τουρκία: Καταδίκη για 3 πανεπιστημιακούς για τρομοκρατική προπαγάνδα

Την καταδίκη τριών πανεπιστημιακών καθηγητών αποφάσισε νωρίτερα δικαστήριο στην Τουρκία με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας». Όπως ανέφερε το κατηγορητήριο οι τρεις τους είχαν το 2016 συνυπογράψει ένα κείμενο το οποίο καλούσε τότε την τουρκική κυβέρνηση να διακόψει τις πολεμικές της επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων μαχητών στο νοτιοανατολικό μέρος της χώρας.

Οι συγκεκριμένες καταδίκες είναι οι πρώτες που αφορούν αυτήν την υπόθεση εξαιτίας της οποίας ξεσηκώθηκαν πληθώρα οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τι αναφέρει το κείμενο

Το εν λόγω κείμενο, ήταν επικριτικό στις τουρκικές επιχειρήσεις που διεξάγονται εναντίον των Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και φέρει τον τίτλο «Δεν θα συμμετάσχουμε σ’ αυτό το έγκλημα». Το είχαν υπογράψει περισσότεροι από 1.100 Τούρκοι και αλλοδαποί διανοούμενοι ανάμεσα στους οποίους και ο διάσημος Αμερικανός καθηγητής Νόαμ Τσόμσκι.

Ένας από τους συνηγόρους των τριών καθηγητών, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, σχολίασε ότι αυτό που έκαναν οι πελάτες του «δεν συνιστά έγκλημα σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία» αλλά σημείωσε ότι δεν θα υποβάλουν έφεση, διότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην τουρκική Δικαιοσύνη.

Οι δίκες των υπολοίπων επτά πανεπιστημιακών αναβλήθηκαν για τον Απρίλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading