Τουρκία: Αυστηρή προειδοποίηση προς τη Συρία

Η Τουρκία ξεκαθάρισε, ότι σκοπεύει να απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε απειλή δεχτεί από τη δυτική Συρία. Αυτό τόνισε την Τετάρτη (17/1) σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψει το σχηματισμό ενός «τρομοκρατικού στρατού» κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και ότι θα απαντήσει σε κάθε απειλή που μπορεί να βλάψει τη χώρα ή τους πολίτες της.

Τι εξόργισε την Τουρκία

Αφορμή για αυτή την ανακοίνωση αποτέλεσαν οι εξελίξεις του περασμένου Σαββατοκύριακου. Συγκεκριμένα, ο διεθνής συνασπισμός που, υπό τις ΗΠΑ, δρα εναντίον του ΙΚ ανακοίνωσε, ότι εργάζεται για τη δημιουργία μιας δύναμης 30.000 ανδρών, με τη συμμετοχή μελών της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Το εν λόγω σχέδιο εξόργισε την Άγκυρα, η οποία θεωρεί το YPG βραχίονα του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, λοιπόν, απαίτησε όλος ο οπλισμός που δόθηκε στους Κούρδους μαχητές στη Συρία να ανακτηθεί χωρίς καθυστέρηση. Παράλληλα, εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Οι εξελίξεις στη Συρία απασχολούν άμεσα την Τουρκία. Πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε και τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading