Αυστρία: Νέος γύρος συνομιλιών για τη Συρία

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία θα βρεθεί στο επίκεντρο ενός νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών, την ερχόμενη εβδομάδα στην Αυστρία. Την είδηση ανακοίνωσε την Τετάρτη (17/1) ο εντεταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι έχει καλέσει για τις 25 και 26 Ιανουαρίου, στη Βιέννη, τη συριακή κυβέρνηση και τη συριακή αντιπολίτευση.

Ο τελευταίος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, στη Γενεύη. Ωστόσο, διακόπηκε σύντομα μετά την έναρξή τους, καθώς η συριακή αντιπολίτευση επέμεινε στην πάγια αξίωσή της για απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασάντ. Αυτή την αξίωση την είχε απορρίψει η κυβερνητική αντιπροσωπεία από τη Δαμασκό και έτσι οι συνομιλίες «πάγωσαν».

«Γνώριμο» έδαφος η Αυστρία για τους Σύριους

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Αυστρία είχε φιλοξενήσει στις 17 και 18 Μαίου του 2016 μία Σύνοδο, με τη συμμετοχή 17 υπουργών Εξωτερικών, καθώς επίσης και εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης του πολέμου στη Συρία και της κρίσης στη Λιβύη.

Σε εκείνη τη Σύνοδο είχαν πάρει μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Γερμανίας και της Ιταλίας, όπως επίσης οι ομόλογοί τους από τις χώρες του Κόλπου. Για το θέμα της Λιβύης είχαν ταξιδέψει στη Βιέννη, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών από τις χώρες του Μάγρεμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading