Τεχνολογία: Έρχονται τα… έξυπνα και αυτόνομα drones (vd)

Τα drones έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και αποτελούν έναν από τους τομείς στους οποίους επενδύουν σημαντικά πολλές μεγάλες εταιρείες.

Μάλιστα, κάποιες εξ αυτών, όπως ο κολοσσός Amazon, φιλοδοξούν να μετατρέψουν τα drones σε αυτόνομους διανομείς, που θα παραδίνουν τις παραγγελίες στην πόρτα των καταναλωτών. Για την ώρα, το εν λόγω εγχείρημα συναντά αρκετές δυσκολίες, καθώς αποδεικνύεται πολύ δύσκολο, από τεχνικής άποψης, να προγραμματισθούν τα drones, ώστε να πετούν αυτόνομα μέσα σε χαώδη μέρη γεμάτα απρόβλεπτα εμπόδια.

Το ΜΙΤ αλλάζει τα δεδομένα

Πλέον, για πρώτη φορά, μηχανικοί του Εργαστηρίου Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα σύστημα που επιτρέπει στα drones, ακόμη και αν ταξιδεύουν με ταχύτητα 30 χλμ την ώρα, να αποφεύγουν τα εμπόδια που συναντούν στη διαδρομή τους.

Το επαναστατικό σύστημα ονομάζεται NanoMap και επιτρέπει στα drones να πετάνε γρήγορα με σχετική –αν και όχι ακόμη απόλυτη- ασφάλεια, μόνα τους μέσα σε πόλεις, δάση και άλλα πολύπλοκα περιβάλλοντα.

Το συγκεκριμένο σύστημα συνδυάζει αισθητήρες και αλγόριθμους, για να υπολογίζει συνεχώς πόσο απέχουν τα αντικείμενα γύρω του. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη του, μάλιστα, μπορεί να κάνει ακόμη και προβλέψεις για τι το περιμένει στην επόμενη γωνία.

Προσκρούσεις σε μόλις 2% των περιπτώσεων

«Είναι σαν να αποθηκεύεις σε μια μεγάλη ταινία στο μυαλό σου όλες τις εικόνες που έχεις ήδη δει», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Πιτ Φλόρενς. Τα πρώτα τεστ, εξάλλου, έδειξαν ότι με το νέο σύστημα οι προσκρούσεις αυτόνομων drones σε αντικείμενα έχουν περιορισθεί στο 2%, από το περίπου 25% που υπάρχει χωρίς το νέο σύστημα.

Το NanoMap μπορεί να αξιοποιηθεί σε διαφόρων ειδών drones με αυτόνομη πλοήγηση: εμπορικά, στρατιωτικά, ψυχαγωγικά, έρευνας και διάσωσης κ.α. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η σχετική έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου των ΗΠΑ…

Μπορείτε να πάρετε μία μικρή «γεύση» από το νέο σύστημα στο παρακάτω video:

Loading