Η Δανία πενθεί το θάνατο του πρίγκιπα Χένρικ

Πένθος στη βασιλική οικογένεια στη Δανία, καθώς έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης (13/2) ο πρίγκιπας Χένρικ. Όπως ανακοίνωσαν τα ανάκτορα, ο γαλλικής καταγωγής σύζυγος της βασίλισσας Μαργκρέτε, ο οποίος είχε νοσηλευτεί στα τέλη Ιανουαρίου, πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

«Η Βασιλική Υψηλότητα Πρίγκιπας Χένρικ πέθανε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 23.18′ στον πύργο του Φρέντενσμποργκ», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, η οποία προσθέτει ότι στη βασιλική κατοικία, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. βορείως της Κοπεγχάγης, ο αποθανών πρίγκιπας είχε δίπλα του τη σύζυγό του και τους δυο γιους τους.

Ο βασιλικός οίκος της Δανίας, εξάλλου, είχε ανακοινώσει από το πρωί της Τρίτης, ότι ο πρίγκιπας, που νοσηλευόταν από την Κυριακή 28/1 στο Rigshospital , στην πρωτεύουσα της Δανίας, με καρκίνο στον αριστερό πνεύμονα και πνευμονική λοίμωξη, επέστρεψε στο σπίτι του “για τις τελευταίες στιγμές της ζωής του”.

Δεν έλαβε ποτέ τον τίτλο του βασιλιά

Ο Ανρί Μαρί Αντρέ ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1934 στην Ταλάνς, κοντά στο Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Παντρεύτηκε τον Ιούνιο του 1967 τη διάδοχο του θρόνου της Δανίας, Μαργκρέτε, η οποία ενθρονίστηκε τον Ιανουάριο του 1972.

Ο ίδιος αποχώρησε από τα επίσημα βασιλικά καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2016 και ουδέποτε έλαβε τον τίτλο του βασιλιά της Δανίας.

Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, τα Ανάκτορα ανακοίνωσαν ότι ο πρίγκιπας Χένρικ έπασχε από άνοια, της οποίας η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη μορφή. Η ακριβής διάγνωση δεν έγινε γνωστή.

Πριν από έναν χρόνο, έγινε γνωστό ότι ο πρίγκιπας Χένρικ αρνείτο μετά το θάνατό του να ταφεί δίπλα στη σύζυγό του, στη βασιλική νεκρόπολη του Καθεδρικού Ναού του Ροσκίλντε, όπως κατά παράδοση κάνουν τα βασιλικά ζευγάρια. Στην αναγγελία του θανάτου του, πάντως, τα Ανάκτορα δεν ανέφεραν πού θα ταφεί ο εκλιπών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading