Τεράστιο διαμάντι ανακαλύφθηκε στην Αφρική (pic)

Διαμάντι 910 καρατίων εξόρυξε η βρετανική μεταλλευτική εταιρία Gem Diamonds. Το διαμάντι ανακαλύφθηκε στο Λεσότο και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί ποτέ στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μπεν Ντέιβις, της επενδυτικής τράπεζας Liberum Capital, το διαμάντι από το πλούσιο ορυχείο του Λέτσενγκ μπορεί να κοστίζει έως και 33 εκατομμύρια ευρώ.

«Από τότε που η Gem Diamonds απέκτησε το ορυχείο του Λέτσενγκ, το 2006, παράγει μερικά από τα σημαντικότερα διαμάντια στον κόσμο. Το εξαιρετικής καθαρότητας αυτό διαμάντι είναι, εντούτοις, το μεγαλύτερο που έχει εξορυχθεί μέχρι σήμερα από το ορυχείο Λέτσενγκ και δείχνει την ποιότητά του», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κλίφορντ Έλφικ.

Η είδηση για την ανακάλυψη του διαμαντιού απέφερε ήδη μεγάλα οφέλη στη μετοχή της Gem Diamonds, η οποία κατέγραψε άνοδο 14% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Όσον αφορά την περιοχή όπου εξορύχθηκε, το Λεσότο αποτελεί έναν μικρό θύλακα στην καρδιά της Νότιας Αφρικής και μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο.

Το μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το μεγαλύτερο διαμάντι παγκοσμίως είναι το Cullinan, 3.106 καρατίων, που βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1905. Το συγκεκριμένο εύρημα κόπηκε κατόπιν σε τεράστιες πέτρες, οι μεγαλύτερες από τις οποίες κοσμούν το σκήπτρο της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισσάβετ, και το αυτοκρατορικό στέμμα που περιλαμβάνονται στα Κοσμήματα του Στέμματος της Βρετανίας, τα οποία φυλάσσονται στον Πύργο του Λονδίνου.

Όσον αφορά τον τελευταίο αιώνα, το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία εκατό χρόνια είναι βάρους 1.111 καρατίων και εξορύχθηκε το 2015 από ορυχείο στην Μποτσουάνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading