Βρετανία: Τέλος στο ρωσικό αέριο- Ταξιδιωτική οδηγία του Φόρεϊν Όφις

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στην Βρετανία και τη Ρωσία έπειτα από την δολοφονία του Σεργκέι Σκρίπαλ. Το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε σήμερα ταξιδιωτική οδηγία βάσει της οποίας καλεί τους Βρετανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στην Ρωσία. Από την άλλη, στο πλαίσιο λήψης μέτρων έναντι της Μόσχας αναζητεί νέους προμηθευτές φυσικού αερίου.

Έτσι, σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας ή αλλιώς Φόρεϊν Όφις προειδοποίησε σήμερα τους Βρετανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη Ρωσία για τον κίνδυνο «εχθρικών αντιδράσεων» απέναντί τους μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα, το υπουργείο καλεί τους Βρετανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας την πιθανότητα (έκφρασης) αντιβρετανικών αισθημάτων ή παρενόχλησης σε αυτήν την περίοδο.[…] Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε σε εγρήγορση, να αποφεύγετε τυχόν διαμαρτυρίες ή διαδηλώσεις και να αποφεύγετε να σχολιάζετε δημοσίως τις πολιτικές εξελίξεις».

Η βρετανική αστυνομία από την πλευρά της, εκτιμά ότι 10.000-20.000 Βρετανοί φίλαθλοι θα ταξιδέψουν στη Ρωσία το καλοκαίρι για το Μουντιάλ.

Από αλλού ψάχνει φυσικό αέριο η Μέι

Η Βρετανία αναζητά ταυτόχρονα άλλες χώρες για να προμηθεύεται φυσικό αέριο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει εναντίον της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης νωρίτερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Ερωτηθείσα από βουλευτές της χώρας στο εθνικό κοινοβούλιο, η ίδια ανακοίνωσε πως «Θα συνεχίσουμε να συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο για την ενεργειακή ασφάλειά μας αλλά και το ευρύτερο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας».

Φέτος η Βρετανία παρέλαβε υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρωσία και, συνολικά στην Ευρώπη, το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνεται προέρχεται από τη Ρωσία.

Ενημέρωση Μέι και στις ΗΠΑ για το θέμα

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενημέρωσε για το θέμα αυτό και την αμερικανική πλευρά σημειώνοντας ότι έχει ενημερώσει Αμερικανούς αξιωματούχους για τη σοβαρότητα του ζητήματος και θα συνεργαστεί με «όποιον είναι στην (αμερικανική) κυβέρνηση» ώστε να τηρηθεί μια «σκληρή γραμμή» απέναντι στη Ρωσία. Την απάντηση αυτή έδωσε όταν ρωτήθηκε για την ανταπόκριση που έλαβε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Λίγες ώρες πριν καθαιρεθεί από το αξίωμά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε δηλώσει και εκείνος ότι η Ρωσία ευθύνεται πιθανότατα για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ.

«Ο κ. Τίλερσον πράγματι έκανε ένα ηχηρό σχόλιο μετά το επεισόδιο αυτό και είμαι βέβαιη ότι θα συνεργαστούμε με τον αντικαταστάτη του για να διασφαλίσουμε ότι η Αμερική θα είναι ένας από αυτούς του συμμάχους που θα σταθούν στο πλευρό μας», κατέληξε η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading