Συνάντηση ΕΕ και ΗΠΑ την ερχόμενη βδομάδα για το θέμα των δασμών

Σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον πάγο που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό έπειτα από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζουν συνάντηση.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην Κομισιόν, η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος θα συναντηθούν «την επόμενη εβδομάδα».Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δυό τους.

«Η Επίτροπος επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας, αναμένει ότι θα εξαιρεθεί πλήρως από τα μέτρα αυτά στο σύνολό τους», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ επηρεάζονται και οι δύο από την υπερπαραγωγή» χάλυβα και αλουμινίου στον κόσμο και θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα.

Τι ανέφερε ο Τραμπ στο Twitter

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Δευτέρα, με δημοσίευσή του στο Twitter, ότι ο υπουργός Εμπορίου θα συζητήσει με τους εκπροσώπους της ΕΕ  «την εξάλειψη των σημαντικών εμπορικών δασμών και εμποδίων που χρησιμοποιούν σε βάρος των ΗΠΑ».

Η Μάλμστρεμ συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας Χιροσίγκε Σέκο, όμως αυτές οι συνομιλίες αποδείχτηκαν άκαρπες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading