Σε νέες αεροπορικές επιδρομές προχώρησε η Άγκυρα στο Αφρίν

Σε νέες αεροπορικές επιδρομές, προχώρησαν σήμερα οι τουρκικές δυνάμεις, στην περιοχή των συνόρων της με τη βόρεια περιοχή της Συρίας, όπου επιχειρούν δυνάμεις των Κούρδων. Η επιχείρηση με την ονομασία «Κλάδος ελαίας» βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ διανύει ήδη τη 10η ημέρα.

Την ίδια ώρα, στο Σότσι της Ρωσίας, η Τουρκία κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνομιλίες που γίνονται από πλευράς της Ρωσίας για τερματισμό στο πόλεμο της Συρίας που μαίνεται από το 2011. Σε αυτές τις συνομιλίες, μετέχουν παράλληλα και πολλοί αντιπρόσωποι της συριακής κοινωνίας των πολιτών και σύροι πολιτικοί. Στις συνολίες αυτές, δεν συμμετέχουν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές, οι οποίες δέχτηκαν και τα πυρά των Τούρκων, στο Αφρίν όπου εδρεύουν.

Τι αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, εξέδωσε στοιχεία για τις τουρκικές επειχηρήσεις που αποκαλύπτουν το μέγεθος της κατάστασης που επικρατεί. Όπως αναφέρει, το πρωί σε στόχο τέθηκαν οι τομείς του Ράζο και του Ζανταϊρίς, στο βορειοδυτικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής του Αφρίν, όπου ήρθαν αντιμέτωπες οι τουρκικές δυνάμεις και οι συμμάχοι τους μεταξύ των σύρων ανταρτών και τους κούρδους μαχητές.

«Από τη Δευτέρα, η Τουρκία έχει εντείνει τα αεροπορικά πλήγματά της», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Από την άλλη σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, τα τουρκικά αεροπλάνα πετούν επίσης πάνω από την ίδια την πόλη Αφρίν, όπου ακούγονται οι κρότοι από τους βομβαρδισμούς στους γύρω λόφους.

Τραγικό όμως είναι και απολογισμός, καθώς, από τις 20 Ιανουαρίου που άρχισε η τουρκική επίθεση στον θύλακο του Αφρίν, έχουν σκοτωθεί 85 κούρδοι μαχητές, καθώς και 81 αντάρτες που υποστηρίζουν την Άγκυρα.

Οι άμαχοι έχουν πληρώσει επίσης βαρύ φόρο και 67 άνθρωποι, από τους οποίους 20 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς αφότου άρχισε η επιχείρηση, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του πως η επίθεση «δεν θα σταματήσει πριν εξαλείψουμε την τρομοκρατική απειλή από τα σύνορά μας».

Αγνοώντας τις εκκλήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για «αυτοσυγκράτηση», η Άγκυρα δηλώνει αποφασισμένη να διευρύνει την επίθεση προς ανατολάς, κυρίως στην πόλη Μινμπέτζ που ελέγχεται από τους Κούρδους και όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading