Ρωσία: Έναν αιώνα είχαν να δουν τόσο χιόνι στη Μόσχα

«Βούλιαξε» στο χιόνι η Μόσχα, καθώς οι χιονοπτώσεις που έπληξαν τη ρωσική πρωτεύουσα το σαββατοκύριακο ήταν οι χειρότερες των εκατό τελευταίων ετών. Εύλογα, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει μεγάλα συγκοινωνιακά προβλήματα, ενώ υπολογίζεται ότι από τους δρόμους της Μόσχας απομακρύνθηκαν 1,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χιονιού.

Επικρατεί παγετός

Όπως ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας, τέτοιας κλίμακας χιονοπτώσεις σημειώνονται μια φορά στα εκατό χρόνια.

Τη Δευτέρα (5/2), πάντως, οι χιονοπτώσεις εξασθένησαν. Ωστόσο, επικρατεί παγετός και η θερμοκρασία φθάνει τους -13 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του κέντρου «Φόμπος», την Κυριακή (4/2) η χιονόπτωση έφθασε σε ύψος ρεκόρ, ενώ το πρωί της Δευτέρας το στρώμα χιονιού έφθασε τα 43 εκατοστά.

Οι συνθήκες άλλαζαν συνεχώς

«Τέτοιες ποσότητες χιονιού είχαν να πέσουν στην Μόσχα εδώ και 100 χρόνια», ανέφερε και ο αντιδήμαρχος της Μόσχας, Πιότρ Μπιριουκόφ, ενώ οι ποσότητες χιονιού που έπεσαν το σαββατοκύριακο ήταν υπερδιπλάσιες από τις μηνιαίες ποσότητες.

Ο Μπιριουκόφ είπε, επίσης, ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες άλλαζαν διαρκώς. Μάλιστα, το να πέφτει αρχικά χιόνι και μετά χιόνι και βροχή, είχε ως αποτέλεσμα το μείγμα αυτό να παγώνει στα κλαδιά των δένδρων και δυσχέρανε το έργο των δημοτικών υπηρεσιών, καθώς καταγράφηκαν περισσότερες από εκατό πτώσεις δένδρων πάνω σε αυτοκίνητα.

Πάνω από 15.550 εκχιονιστικά

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, 115.000 εργάτες του Δήμου εργάζονται νυχθημερόν, για να εξαλείψουν τις συνέπειες της πρωτοφανούς χιονόπτωσης. Την Κυριακή, για να καθαρισθούν οι δρόμοι, χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 43.000 φορτηγά και 15.500 εκχιονιστικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, στην Μόσχα έπεσαν περισσότερα από 2.000 δένδρα το Σαββατοκύριακο, ενώ καταστράφηκαν περισσότερα από 10 αυτοκίνητα. Επίσης, 780 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στα αυτοκίνητα τους, διασώθηκαν από τα σωστικά συνεργεία.

Μέχρι στιγμής, πάντως, έχει καταγραφεί και ένας νεκρός από την κακοκαιρία.

Πρόβλημα στις συγκοινωνίες

Στην περιοχή Ισμαήλοβο ένα δένδρο έπεσε πάνω σε τραμ, με αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια, ενώ στο ανοιχτό τμήμα της γραμμής του μετρό Φίλεφσκαγια, εξαιτίας πτώσης δένδρου πάνω στις γραμμές, σημειώθηκαν καθυστερήσεις της τάξεως των 25 λεπτών.

Στα αεροδρόμια της Μόσχας ακυρώθηκαν 22 πτήσεις, ενώ ακόμη 103 ανακοίνωσαν καθυστερήσεις. Το σιδηροδρομικό δίκτυο και αυτό των αστικών συγκοινωνιών, πάντως, λειτουργεί κανονικά.

Συνολικά το Σαββατοκύριακο απομακρύνθηκαν από τους δρόμους της Μόσχας, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος της Πιότρ Μπιρουκόφ, 1,2 εκατομμύριο κυβικά μέτρα χιονιού , προσθέτοντας πως οι εργασίες καθαρισμού των δρόμων από το χιόνι θα συνεχισθούν και για τον σκοπό αυτό λαμβάνονται μέτρα. Συνολικά εργάσθηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται για την εξάλειψη των συνεπειών που προκάλεσαν οι σφοδρές χιονοπτώσεις 115.000 εργαζόμενοι και περισσότερα από 43.000 φορτηγά, εκχιονιστικά μηχανήματα και άλλα τεχνικά μέσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading