Ρολόι που θα αντέξει 10.000 χρόνια θα χρηματοδοτήσει ο Μπέζος

Ένα ρολόι που θα αντέχει στο πέρασμα του χρόνου χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση, αναμένεται να κατασκευαστεί στο μέσον μιας ερήμου στο Τέξας των ΗΠΑ. Η πρωτοβουλία αυτή, υποστηρίζεται μάλιστα και από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζεφ Μπέζος.

Το συγκεκριμένο ρολόι, βάσει του σχεδιασμού του, φιλοδοξεί να αντέξει έως και 10.000 χρόνια. Την συγκεκριμένα ιδέα εμπνεύστηκε το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Long Now, ενώ αναμένεται να κατασκευαστεί κάτω από ένα βουνό στη μέση της ερήμου, τοποθεσία την οποία παρέδωσε για την κατασκευή του ο ιδρυτής της Amazon Μπέζος.

Το ρολόι όταν ολοκληρωθεί θα χτυπάει μια φορά και χρόνο, ενώ ο δείκτης του θα μετακινείται ανά αιώνα. Ακόμα όμως μια φορά τα 1.000 χρόνια θα εμφανίζεται και ένας κούκος. Η ενέργεια που θα καταναλώνει θα προέρχεται από από τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Η κατασκευή του έργου στοχεύει στην δημιουργία μιας υγιούς αντίληψης από μεριάς την ανθρωπότητας, ότι οφείλει να σκέφτεται με μακρύ ορίζοντα για τα προβλήματα και τις λύσεις τους.

Σύμφωνα με το BBC, το σχεδιασμό του έργου χάραξε για πρώτη φορά το 1995 ο εφευρέτης Ντάνι Χιλς, ο οποίος έκανε και την πρώτη δημόσια παρουσίαση της ιδέας του σε άρθρο του στο περιοδικό «Wired». Το πρώτο «Ρολόι των 10.000 ετών» δημιουργήθηκε την ίδια χρονιά και εκτίθεται στο Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου.

Το ρολόι, για το οποίο ο Μπέζος συνείσφερε το ποσό των 42 εκατομμυρίων δολαρίων, θα έχουν την ικανότητα να επισκέπτονται και οι τουρίστες όταν ολοκληρωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading