«Προβληματισμός» στις γερμανικές επιχειρήσεις στη Βρετανία λόγω Brexit

«Σκούρα» τα πράγματα για την βρετανική οικονομία λόγω του Brexit. Ακόμα ένα «χτύπημα» έρχεται αυτή τη φορά από τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βάσει έρευνας που διενεργήθηκε από τα γερμανικά επιμελητήρια Βιομηχανίας και Εμπορίου DIHK, οι γερμανικές επιχειρήσεις σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες λόγω των πιθανών οικονομικών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει το Brexit.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του εν λόγω επιμελητηρίου Έρικ Σβάιτζερ «Σχεδόν ένα χρόνο πριν την αποχώρηση από την ΕΕ, οι συνέπειες του Brexit είναι ένας κίνδυνος που μετά βίας μπορεί να μετρηθεί.[…] Αυτό δημιουργεί αναταραχή σε πολλές γερμανικές επιχειρήσεις». Μάλιστα ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στη βρετανική κυβέρνηση να καθορίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα βασικά σημεία για τη μελλοντική σχέση.

Το υψηλό ποσοστό το οποίο παρατηρείται να εγκαταλείψει επιχειρηματικά τη χώρα, αποδίδεται σύμφωνα με τον ίδιο στη πιθανή αύξηση του τελωνειακού τέλους του οποίου ενδέχεται να επιβληθεί.

«Κατά την εκτίμησή μου, πάνω από τις διμερείς μας οικονομικές σχέσεις συνεχίζει να κρέμεται απειλητικά μια δαμόκλειος σπάθη.[…] Εκτός από την άμεση σαφήνεια στο Brexit, η ΕΕ και η (γερμανική) κυβέρνηση πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι η εσωτερική αγορά για τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη θα ενισχυθεί περαιτέρω».

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Όπως λοιπόν έδειξε η συγκεκριμένη έρευνα, το 12% των 900 επιχειρήσεων που συμμετείχαν, αναμένουν βελτίωση των επιχειρηματικών προοπτικών στη χώρα, ενώ το 36% αναμένουν επιδείνωση. Το 52% δεν αναμένει καμία αλλαγή. Τέλος, το 8% των συμμετεχόντων ήδη σχεδιάζουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους αλλού λόγω της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading