Βαρύ το φορολογικό «φέσι» που πλήρωσε η Σακίρα στην Ισπανία

Βαρύ «φέσι» αναγκάστηκε να πληρώσει η Σακίρα στο ισπανικό κράτος, έπειτα από τη διαμάχη που είχε με τις φορολογικές αρχές της χώρας. Οι οικονομικοί ελεγκτές κατηγορούν τη παγκοσμίως διάσημη ποπ σταρ ότι δεν δήλωσε όπως όφειλε τα έσοδά της κατά τα έτη 2011-2014, αποφεύγοντας ουσιαστικά να πληρώσει το φορολογικό κόστος που της αναλογούσε.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, η Σακίρα πλήρωσε αυτό το ποσό προκειμένου να μπορεί αργότερα να ασκήσει δίωξη εναντίον της απόφασης.

Το χρονικό της ιστορίας

Σύμφωνα με τους Ισπανούς οικονομικούς ελεγκτές η Σακίρα δεν απέφερε τους φόρους που θα έπρεπε στην ισπανικό δημόσιο από τα έτη 2011 έως 2014. Από την άλλη οι εκπρόσωποι της τραγουδίστριας δηλώνουν ότι η ίδια δεν διέμενε για παραπάνω από 6 μήνες το χρόνο στην χώρα (διάστημα άνω του οποίου σε περίπτωση που έμενε, θα έπρεπε να φορολογείται πλήρως η κατοικία της), καθώς βρισκόταν σε παγκόσμια περιοδεία από την οποία είχε και τα περισσότερα κέρδη.

Υπενθυμίζεται ότι η Σακίρα και ο ισπανικής καταγωγής σύζυγός της επίσης διάσημος ποδοσφαιριστής Ζεράρ Πικέ, έχουν δύο παιδιά τα οποία πηγαίνουν σχολείο στην Βαρκελώνη από το 2011. Επίσημα όμως η τραγουδίστρια διαμένει στην πόλη από το 2015 καθώς πρωτύτερα είχε επίσημα δηλωμένη ως μόνιμη κατοικία της ένα σπίτι στις Μπαχάμες.

Τι υποστηρίζουν οι εισαγγελικές αρχές της Ισπανίας

Ο Χοσέ Μιγκέλ Κόμπανι, εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Βαρκελώνης, δήλωσε ότι «Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να διενεργεί έρευνα για τα έτη 2012 έως 2014 με τη φορολογική υπηρεσία να εκτιμά ότι η Σακίρα, από φορολογικής άποψης, θα έπρεπε να διαμένει στην Ισπανία».

Τι αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «El Periodico»

Με εκτενές δημοσίευμά της, η ισπανική εφημερίδα El Periodico αναφέρεται λεπτομερώς σε αυτήν την διαμάχη της ποπ σταρ με τις αρχές της Ισπανίας. «Τα 20 και πλέον εκατομμύρια που καταβλήθηκαν από την Κολομβιανή τραγουδίστρια αντιστοιχούν σε ένα οικονομικό έτος που έχει ήδη παραγραφεί (και δεν μπορεί να αποτελέσει έρεισμα για ποινικές διώξεις), αυτό του 2011, αλλά το υπουργείο Οικονομικών της ζητούσε το ποσό δια της διοικητικής οδού», γράφει η καταλανική εφημερίδα.

Επίσης συνεχίζει αναφέροντας πως η τραγουδίστρια φέρεται να πλήρωσε το ποσό αυτό ώστε να μπορεί στη συνέχεια να προσφύγει σε διοικητικό δικαστήριο κατά της απόφασης αυτής.

Από μεριάς της, η εισαγγελία αναμένεται να ανακοινώσει έως τον Ιούνιο αν θα ασκήσει δίωξη σε βάρος της για οικονομικά αδικήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading