Πολιτική κρίση στην Ρωσία έπειτα από την πυρκαγιά στο Κεμέροβο

Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στη Ρωσία, έπειτα από την τραγωδία στο Κεμέροβο, όπου ξέσπασε πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο σκοτώνοντας συνολικά 64 ανθρώπους. Υποστηρικτές του προέδρου Πούτιν κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να καπηλευθεί το τραγικό αυτό περιστατικό.

Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που κατέφτασαν στο κέντρο της πόλης προκειμένου να να εκφράσουν την δυσαρέσκειά της με την στάση της κυβέρνησης.

Ο Βλαντίμιρ Τσερνόρφ, υποδιοικητής της περιοχής του Κέμεροβο, σχολιάζοντας τα όσα αναφέρουν αυτές τις μέρες τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, ανέφερε ότι:

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως ήταν μια σαφής, προγραμματισμένη διαδήλωση που αποσκοπούσε στη δυσφήμηση της κυβέρνησης.[…] Πολλοί από τους διαδηλωτές έδειχνα να παρακολουθούν χωρίς να το καταλαβαίνουν τι κάνουν εκεί».

Από την άλλη, ο Σεργκέι Τσιβίλεφ, αντικυβερνήτης της συγκεκριμένης ρωσικής περιφέρειας κατηγόρησε έναν διαδηλωτή πως κάνει «PR (σσ δημόσιες σχέσεις) της τραγωδίας». Γρήγορα όμως συνειδητοποίησε ότι η δήλωσή του αυτή μάλλον ήταν ατυχής.

Ο διαδηλωτής του απάντησε αμέσως ότι είχε χάσει τρία μικρά παιδιά, τη σύζυγό του και την αδελφή του από την συγκεκριμένη τραγωδία, καθώς παγιδεύτηκαν στον κινηματογράφο του τελευταίου ορόφου.

Λόγω της συγκεκριμένης υπόθεσης στη χώρα έχει ξεσπάσει πολιτική κρίση. Τις τελευταίες ημέρες και λόγω του περιστατικού έχουν παραιτηθεί μέχρι στιγμής ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής του Κεμέροβο Αλεξέι Ζελένιν και η επικεφαλής της περιφερειακής Διεύθυνσης εσωτερικής πολιτικής Νίνα Λαπάτινα.

Loading