Παραδόθηκε καταζητούμενος διοικητής επίλεκτων δυνάμεων στη Λιβύη

Παραδόθηκε σήμερα στη στρατιωτική αστυνομία ο Μαχμούντ αλ Γουερφάλι, διοικητής επίλεκτων δυνάμεων στη Λιβύη, εις βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) με την κατηγορία διεξαγωγής συνοπτικών εκτελέσεων.

Λίγους μήνες νωρίτερα, το καλοκαίρι, το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Γουερφάλι, ενώ το ίδιο διάστημα ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) είχε δηλώσει ότι τον συνέλαβε και τον ανέκρινε. Παρόλαυτα, το ΔΠΔ τόνισε ότι έχει λάβει αναφορές πως ο καταζητούμενος παραμένει ασύλληπτος και εμπλέκεται σε περαιτέρω εκτελέσεις.

Να σημειωθεί ότι, ο Γουερφάλι προέρχεται από μια επίλεκτη μονάδα που συνδέεται με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Παράκληση ΟΗΕ για άμεση παράδοσή του

Τον Ιανουάριο η αποστολή Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη ζήτησε την άμεση παράδοσή του στο ΔΠΔ μετά από δημοσίευση φωτογραφιών που τον δείχνουν να εκτελεί 10 ανθρώπους μπροστά από τέμενος μια μέρα μετά από τη διπλή βομβιστική επίθεση.

Βίντεο που αναρτήθηκε αργά χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν άντρα που μοιάζει στον Γουερφάλι και φοράει στολή παραλλαγής ενώ κάθεται σε έναν καναπέ σε άγνωστη τοποθεσία δηλώνοντας ότι θα παραδοθεί στην αστυνομία στο αρχηγείο LNA στην ανατολική πόλη Μαρτζ.

Δεν είναι σαφές αν αυτή η κίνηση θα οδηγήσει σε λήψη οποιονδήποτε ενεργειών ενάντια στον Γουερφάλι, ή στην επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις του.

Loading