«Έξυπνο» και αυτόνομο τανκ ετοιμάζει η Ρωσία

Το νέο ρομποτικό τεθωρακισμένο “Soratnik”  με πολυβόλα και εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων δοκίμασε πρόσφατα η Ρωσία ενημερώνοντας πως η τηλεκατευθυνόμενη μέχρι στιγμής χρήση του θα αλλάξει και πλέον θα σχεδιάσουν τανκ που θα λαμβάνει αποφάσεις από μόνο του ανάλογα με τις αποστολές που έχει αναλάβει.

Το Soratnik”  είναι σχεδιασμένο για να εκτελεί αναγνωριστικές αποστολές σε ανώμαλο έδαφος, να περιπολεί και να προστατεύει εδάφη και σημαντικές εγκαταστάσεις. Σκοπός του επίσης είναι να συλλέγει νάρκες, να απομακρύνει εμπόδια ενώ έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το ρομποτικό τεθωρακισμένο μήκους 3, 5 μέτρων και βάρους 8 τόνων του ρωσικού εξοπλιστικού ομίλου “Kalashnikov Group”, έχει ακτίνα δράσης 400χλμ και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και 40 χλμ/ώρα. Μέχρι στιγμής είναι κατευθυνόμενο αλλά στα άμεσα μελλοντικά σχέδια είναι να μπορεί να λάβει αποφάσεις κατά τη διάρκεια των αποστολών του από μόνο του!

Νέο «έξυπνο» τανκ ετοιμάζει η Ρωσία

Σύμφωνα με πληροφορίες το Soratnik φέρεται να έχει δοκιμαστεί και στα πεδία των μαχών της Συρίας, αφού η Ρωσία έχει δοκιμάσει και άλλα συστήματα περισυλλογής ναρκών εκεί. Επιπλέον, η απουσία καθαρών φωτογραφικών αποδείξεων πιθανολογείται ότι σχετίζεται με τις αποστολές που του έχουν ήδη ανατεθεί, όπως δήλωσε και ο Σάμιουελ Μπέντετ, ερευνητής στο Center for Naval Analyses.

Δέος ή φόβος για αυτήν την τεχνολογική εξέλιξη

Τεχνολογικά το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι κάτι που προκαλεί δέος, η χρήση του όμως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αμφιλεγόμενη καθώς τέτοια συστήματα μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά αποτελεσματικά αυξάνοντας δραματικά τον αριθμό των θυμάτων.

Παρόμοιου τύπου συστήματα φέρονται να αναπτύσσουν και άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Κίνα.

Loading