Ο Ζέεχοφερ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Βαυαρίας για να γίνει ΥΠΕΣ της Γερμανίας

Την παραίτησή του από τη θέση του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας υπέβαλε χτες ο Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος σήμερα αναμένεται να ορκιστεί ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών. Στη θέση του εκτιμάται ότι θα εκλεγεί από το τοπικό Κοινοβούλιο ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ.

Ο κ. Ζέεχοφερ προήδρευσε χτες στο Μόναχο στο τελευταίο του υπουργικό συμβούλιο, έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια παραμονής στην πρωθυπουργία του μεγαλύτερου κρατιδίου της Γερμανίας και ενός εκ των πλουσιοτέρων. «Ήταν μια υπέροχη εποχή» δήλωσε ο κ. Ζέεχοφερ και ευχαρίστησε τους υπουργούς και τους συνεργάτες του, αναφέροντας ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του την ισορροπία μεταξύ οικονομίας και κοινωνίας. Ο μελλοντικός υπουργός Εσωτερικών, μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου (το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία της CSU), δέχθηκε ισχυρή εσωκομματική πίεση να παραιτηθεί από την Πρωθυπουργία πριν από τις εκλογές του κρατιδίου που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, παραμένοντας στην ηγεσία του κόμματος. Μεθαύριο αναμένεται να εκλεγεί εύκολα Πρωθυπουργός ο Μάρκους Ζέντερ, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα της CSU διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Αναφερόμενος στα μελλοντικά του σχέδια, ο κ. Ζέεχοφερ δήλωσε ότι σκοπεύει να επιστρέφει από το Βερολίνο στη Βαυαρία κάθε Σαββατοκύριακο και μάλιστα οδικώς, καθώς έτσι, είπε, θα έχει την ευκαιρία να εργάζεται και να κάνει τα τηλεφωνήματά του με ησυχία. «Το αν θα νοικιάσω διαμέρισμα στο Βερολίνο ή θα μένω σε κάποια αποθήκη του υπουργείου Εσωτερικών, θα το δούμε. Αλλά το κέντρο της ζωής μου θα παραμείνει στο Ίνγκολσταντ της Βαυαρίας» δήλωσε. Σε ό,τι αφορά τη συνύπαρξη με τον κ. Ζέντερ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία θα είναι αρμονική, «συνετή» και προσεκτική, όπου χρειάζεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading